Rahulikkus, järjekindlus ja mitte endaga manipuleerida laskmine töötab alati. Kui laps tunneb, et võib oma käitumisega valitseda nuppu, mis sind endast välja ajab, saab ta sinu üle võimutunde. Kui lased emotsioonidel enda üle valitseda, siis võib kergesti ka juhtuda, et määrad lapsele karistuse, mis mõõdab sinu viha astet, aga mitte lapse tegu.

Võimuvõitluse vältimine on teinekord parim lahendus

Lapsega konflikti sattudes pole mõtet lõputult vaielda, kelle on õigus ja kellel mitte. Tunnistage, et olete eriarvamusel ja jätke see teema rahule seniks, kuni olete valmis kompromissiks. Õpeta ka last aega maha võtma, kui üksmeelt ei paista.

Keskendu korraga ühele probleemile

Kuigi sa arvad, et sinu lapse puhul on vaja tegeleda paljude teemadega, nagu näiteks vasturääkimine, kodutööd, hinded, oma riiete eest hoolitsemine, vandumine ja muudki, siis kõike korraga parandades jooksed peaga vastu seina. Keskendu ühele asjale korraga, sest vastasel juhul kujuneb pinge liiga suureks.

Ole oma lapsele eeskujuks

Kõlab liiga lihtsalt, et olla tõsi? Kõlab liiga raskelt, et seda teoks teha? Lapsed tõepoolest muudavad oma käitumist, kui sina ise seda teed. On tõestatud, et oma käitumismudelit ei kujunda lapsed mitte niivõrd selle järgi, mida sa neile räägid, vaid tõesti selle järgi, kuidas sa käitud. Kui laps näeb kõrvalt, et lahendad oma abikaasaga erimeelsusi viisakalt, teisest inimesest lugu pidavalt ja ilma süüdistusteta isiku aadressil, siis õpib ta sellest, kuidas ka enda elus ettetulevaid konflikte lahendada.

5. Ära anna hinnangut lapsele vaid tema käitumisele

"Sa oled halb laps!" on lause, millega võid lapsele palju kahju teha ja päris kindlasti ei muuda sa teda selle lausega paremaks vaid lihtsalt väljendad oma pahameelt. Laps tunneb aga, et väljendad oma pahameelt tema isiku suhtes. Kui soovid näidata, et sa pole olukorraga rahul, siis ütle: "Su tegu on halb!" Selline suhtelmisviis annab paremad võimalused olukorra lahendamiseks ja omavaheliste heade suhete säilitamiseks.

6. Ära võrdle ennast ja oma lapsi teistega ega nõua täiuslikkust

Arengu mõõdupuuks on see, kas sa ise oled täna parem lapsevanem, kui eile, mitte see, kas sa oled parem lapsevanem, kui naaber. Sa ei tea teiste perede siseprobleeme ja võitlusi. Kellegi elu pole täiuslik ja ära nõua seda ka endalt ega oma lapselt. Sa ei saa igas olukorras hakkama ideaalsel moel, kuid sul on alati võimalus järgmine kord proovida paremini. Ka laps annab alati endast oma parima, tal lihtsalt pole veel oskusi teatud asju piisava vilumusega teha ega ka oma emotsioone piisavalt valitseda.

7. Ära alahinda enda vajaduste olulisust

Sul lihtsalt tuleb ennast laadida, sest ülepinges ja stressis lapsevanemana on sinust rohkem kahju, kui kasu. Enese jaoks aja võtmine pole isekas. Nii nagu sa planeerid endale tööülesandeid või koduseid kohustusi, tuleks sul planeerida ka aega iseendale. Trenn, lugemine, jalutuskäigud, kohtumine sõpradega, mis iganes sind ennast värskemana paneb tundma.

8. Ära ole kannatamatu. Muutused ei tule üleöö

Inimeste käitumismustrid ja reageerimismallid ei muutu päevapealt. Peres peaks alagatajaks olema just lapsevanem ja arvestada tuleb sellega, et uued harjumused kujunevad välja alles pärast seda, kui uut käitumisviisi on piisavalt palju korratud. Automaatsed käitumismustrid on välja kujunenud pika aja jooksul ja pikk aeg läheb ka uue käitumise juurutamiseks. Ära ole tagasilöökide puhul enda ega lapse suhtes liiga karm, kuid ole jätkuvalt järjepidev.

Vanemana muutub sinu olukord kohe selgemaks, kui võtad seisukoha, et sinu ülesandeks on pakkuda oma lapsele armastust, hoolitsust ja võimalusi arenguks. Kas ja kuidas laps sinu poolt antud võimalusi kasutab, seda ei saa sa ka parema tahtmise juures ise määrata.

Allikas: empoweringparents.com

Jaga
Kommentaarid