Vasta lapse küsimustele nagu: „Mis vahe on Päikesel ja planeetidel?”, „Mis ajal elasid rüütlid?”, „Miks langevad puudelt lehed?” võimalikult põhjalikult ja nii hästi kui saad. Kui sa vastust ei tea, vaadake internetist järgi või lugege leksikonist. Kui su laps tahab mingi teema kohta põhjalikumat informatsiooni, saab ta ka sellisest unustatud kohast nagu raamatukogust raamatuid laenutada, samuti võite väikesele ekskursioonile minna — näiteks lossivaremetesse või loodusesse. Lapse jaoks on sinuga koos oldud aeg väga tähtis ja sina õpid teda paremini tundma.

Jaga oma hobi lapsega

Sulle meeldib kokata, kududa, aias taimi kasvatada või tehnikavidinate kallal nokitseda — suurepärane! Näita ka oma lapsele, kui palju võib selline tegevus lõbu pakkuda ja lase tal koos sinuga askeldada. Kui laps tuleb uudistama, seleta talle kõik vajalik: kuidas kudumissilmuseid luuakse või lase tal pühapäeviti perele kokata.

Uuri lapsega koos loodust

“Staphylinus caesareus” või “Cantharis fusca”? Mõlemad on putukad ja näevad ühtemoodi jälgid välja, aga lastele meeldib kõik, mis roomab, hüppab ja siristab. Võta putukaraamat välja ja lase lapsel erinevaid putukaid, sipelgaid ja tõuke uurida. Kui tahad asja veel huvitavamaks teha, võta loodusesse minnes kaasa binokkel, millega laps saab loodusteadlast mängida ja kaugel asuvaid puid, loomi ja linde vaadelda. Laps võib avastada, et see on põnevam veel, kui telefonimäng.

Planeerige koos

Nuputage näiteks koos, kuidas koduaeda muuta: mida uut kasvama panna. Kui laps soovib, siis lase tal oma isikliku peenra koht välja valida ja kaevake see valmis. Tema eneseteadvusele on sellise väikese asja nagu seda on peenar, väga oluline.

Ole talle eeskujuks

Su unistus oli joonistama õppida? Siis tee seda, õppimiseks pole kunagi liiga hilja! Seda saab ka interneti abil teha! Ideaalis innustad oma last ja see on talle tunduvalt kergem, kui ta näeb, et emme või issi ei olegi perfektne ja ka teil läheb õppimiseks aega.

Kasuta võimalusi

Sa pole nädalavahetuseks veel midagi plaaninud? Siin on paar nõuannet: mine lapsega rabamatkale, printige välja infot mõne looduses oleva objekti kohta ja minge seda koos avastama.

Võta koos lapsega midagi ette

Lapse suurim soov on oma vanematega aega veeta. Leidke midagi, mis kõigile meeldiks. Olgu selleks siis pusle kokku panemine, fotografeerimine, puude lõhkumine, lehtede riisumine, meisterdamine, lugemine või maalimine. Tähtis on see, et oleksite koos.

Jaga
Kommentaarid