“Inimene on täi ainus võimalus ellujäämiseks, sest vereta hukuvad nad paari päevaga. Tingud ehk täimunad võivad aga väliskeskkonnas ellu jääda kuni kaks nädalat,” räägib Südameapteegi proviisor Leilika Stepanova. Ta selgitab, et täid armastavad pesitseda peanahal ja eriti kõrvatagustes piirkondades. Neid võib leida ka kulmudes, habeme- või kubemepiirkonnas.

Täid ei hüppa, lenda ega uju, ent oskavad väga kiiresti liikuda. Nakkus levib peamiselt otsesel pea-pea kontaktil või nakatanu nahaga kokkupuutuvate esemete vahendusel, sealhulgas mütsid, patsikummid, kammid, kõrvaklapid ja padjad. Täitõbi avastatakse juuste ja pea vaatlusel. Nakatumise korral hakkab hammustanud koht sügelema ning tihti moodustavad kublad. Haigust ravimata jätmisel võib kahjustunud koht kratsimisel muutuda põletikuliseks ja mädaseks.

Täide ravi võimalused enne ja nüüd

Võitlus peatäidega võib infektsioonipuhangu korral olla tõsine katsumus. “Vanasti kanti pedikuloosi raviks pähe oliiv-, soja-, päevalille-, maisiõlisid või majoneesi ning jäeti see pähe vähemalt 12 tunniks, seejärel korrati protseduuri 10 päeva hiljem,” ütleb Stepanova. Alternatiivses meditsiinis on siiamaani tuntud ka happelised šampoonid (pH 4,5-5,5), lahjendatud äädikas, vaseliin, tärpentiin ja eeterlikud õlid. Levinud täidest vabanemise meede oli proviisori sõnul ka pea kiilaks ajamine.

Tänapäevane ravi on palju mugavam. “Kõige levinumateks on dimetikooni baasil šampoonid ja sprei lahused, mille toimeaine ummistab täide hingamisteed ning kutsub esile täide lämbumist. Samuti blokeerivad vahendid tingude hingamisavad, pidurdades nende arengut ja takistades koorumist,” sõnab proviisor ja lisab, et dimetikooni baasil šampooniga samasugust toimemehhanismi ja efektiivsust näitab ka neeme ekstrakti baasil šampoon.

Preparaatidega tuleb rohkelt katta peanahk ja juuksed kogu pikkuse ulatuses. Šampooni soovitatakse pähe jätta 10-15 minutiks, lahust hoida peal üks tund ja seejärel need maha pesta tavalise šampooniga. Pärast pesu tuleb juuksed täikammiga üle käia selleks, et eemaldada surnud täid ja tingud. “Nende vahendite suhtes ei arene täidel resistentsust, need on inimestele ohutud ning mugavad kasutada,” kinnitab Stepanova. Kuna munast kooruvad tingud 8-10 päeva hiljem, siis on oluline sellel ajal kontrollida, kas täitõrje õnnestus ning vajadusel ravi korrata.

Kuidas takistada täide levikut?

Kõige olulisem abinõu täiinfektsiooni ennetamiseks ja varajaseks avastamiseks on proviisori sõnul igapäevane juuste kammimine tihedate piididega kammiga ja peanaha kontroll. Haigestumise järel jääb kammimine oluliseks viisiks surnud täide ja munakestade eemaldamiseks ning uute kollete vältimiseks. Apteekides on leida ka elektroonilisi täikamme, mis hävitavad täid ja nende munad kammipiidest tuleva, inimesele märkamatu 100-voldise elektripingega täid ning eemaldavad need juustest.

“Inimene seda pinget ei taju ning kamm juukseid ei kahjusta, olles niiviisi kasutajale ohutu ja valutu,” ütleb Stepanova. Küll aga ei soovita ta elektrilise kammiga kammimist paigaldatud südamestimulaatoritega patsientidele, epilepsia korral aga ka niiskete juuste peal. Kammi desinfitseerimiseks kasutatakse 70% piiritust või sama kange alkoholiga niisutatud lappe. “Tõhus täiravi nõuab aega, järjepidevust ja kannatust,” lisab proviisor.

Haigestumise ennetamiseks tasub vältida teiste inimeste peakatete, kammide, harjade ja rätikute kasutamist ega tohi neid ka teistele laenata. “Seda tuleb rõhutada lastele, kelle seas levib infektsioon tiheda kontakti tõttu väga kiiresti,” soovitab Stepanova ja lisab, et täitõvesse haigestumisel tuleb nakkuse leviku tõkestamiseks sellest kindlasti teavitada kogu suhtlusringi lapsevanemaid ning lasteaia, kooli või laagri personali. Kodus tuleb infektsiooni pidurdamiseks pesta proviisori soovitusel ka kõik haigega kokkupuutel olevat riideesemed ja voodipesu temperatuuril vähemalt 60ºC, kuivatite kasutamisel valida kuumemat režiimi ning võimalusel triikida asjad ka üle. Juukseharju, kamme ja patsikumme tuleb samuti kõrgel temperatuuril töödelda või nendest suisa vabaneda. Hoolikalt tuleb tolmuimajega puhastada ka korter ning võimalusel kasutada aurupuhastit.

Jaga
Kommentaarid