Võrus elava Karin Lättin­gu­ (29) peres kasvab kaks last: kolmene Hans ja kohe aastaseks saav Mikk. Hansu lasteaias on kohatasu 17 eurot kuus. Lisandub toiduraha, päevas­ ­üks euro ja 40 senti. “Kokku kuus maksimaalselt 37 eurot,” rehken­dab Karin. Lisaks toidurahale ja kohatasule on kuu jooksul üks-kaks muuseumi- või teatri­külastust, mille tasu jääb tavaliselt paari euro piiresse.

Karin tõdeb, et nemad on lasteaiatasudega seni hakkama saanud ning võrreldes paljude teiste Eesti paikadega pole see suur kulu. Kui väiksem laps samuti aias käima hakkab, peab muidugi arvestama juba kopsakama väljaminekuga. “Üle Eesti on tasud ikka väga erinevad – ei saa öelda, et lasteaiaharidus kõigile võrdväärselt kättesaadav oleks,” sõnab Karin.

Võrus saab taotleda lasteaia kohatasust vabastust, kui peres on kolm või rohkem alla 18aastast last. “Laste­aed pole ju otseselt kohustuslik, aga üsna kurb on siiski mõelda, et paljud vanemad maksavad väga suure osa oma sissetulekust selleks, et laps saaks aias eakaaslaste hulgas viibida. On muidugi iga linna-valla enda teha, kui palju nad seda toetavad, aga mina leian, et lasteaias käimine võiks olla kõigile lastele sama võrdne võimalus nagu koolis käiminegi. Lasteaed on ju suuresti ettevalmistus kooliks. Miks siis seda ei toetata, kasvõi näiteks tasuta toiduga?”

Lugu on ajakirja Pere ja Kodu arhiivist.