Pille Mardiste (33) Harku vallas elavas peres on kolm last: kaheksa­-aastane, seitsmene ja aastane. Lasteaias käib hetkel üks laps, viimast aastat enne kooli. Seejärel alustab lasteaiateed pere pesamuna. Ehk siis kõik kolm last on aias käinud ühekaupa, mis teeb kulud talutavaks. 

Harku vallas on hetkel kohatasu 64 ja pool eurot kuus ning päeva toiduraha 1 euro ja 60 senti. “Üüratu summa minu arust, eriti võrreldes teiste piirkondadega siin­samas Harjumaal,” ütleb Pille. Õnneks ei pea lasteaias toimuva meele­lahu­tu­se ja õppe­käikude eest juurde maksma. Nimelt tegi vald läinud aastal otsuse, et osa kohatasu summast läheb õppekäikude korraldamise kuludeks.

“Selline süsteem peaks andma võrdsemad võimalused ka vähem kindlustatud peredele, kelle jaoks kohatasule lisaks korjatav rühmaraha võib olla koormav kohustus” selgitab Pille. “Ise pidin sügisel kahel korral juurde maksma 6 eurot kooliks ette valmistava töövihiku jaoks. Minu arvates oleks pidanud see 12 eurot samuti tulema kohatasust.”

Igakuine arve on ligikaudu 90 eurot, olenevalt sellest, kui palju laps aias kohal on käinud. Lisaks käib Pille laps lasteaias judotrennis kuutasuga 36 eurot. Kodust lasteaeda sõita on neil 18 kilomeetrit – juba transport ise maksab. Eks leidu lasteaedu ka lähemal, aga sinna polnud võimalik kohta saada.

Nii kommunaalarved kui ka auto kütuse­kulu on odavamad kui lasteaia­teenus, ­rääkimata ­side­kuludest.­

“Lasteaiaraha on kindlasti meie pere kuluartiklite esikolmikus. Kui riik tasub koolides laste lõunad, siis võiks ju lasteaiaski toit olla tasuta,” leiab Pille. “Minu arvates ei ole lasteaiaharidus Eestis kõigile võrdselt kättesaadav. Eriti kui arvestada, et sobivasse lasteaeda on raske kohta saada ning lasteaedades antav haridus on piirkonniti erinev.”

Lugu on ajakirja Pere ja Kodu arhiivist.