Pakutavad veganmenüüd peavad vastama tervisekaitsenõuetele, mille all on mõeldud piisavat toiduenergia ja vajalike toitainete sisaldust, kümne päeva menüü koostamist ja teisi nõudeid, mis tulenevad määrusest. Neile nõuetele peavad vastama ka kõik segatoidumenüüd.

Näiteks võib loomsed valgud asendada taimsetega, kui on täidetud valkude keskmine ööpäevane vajadus. Ka on lubatud veganitele pakkuda rikastatud toiduaineid, mis aitavad kindlustada oluliste toitainete saamist (nt kaltsiumi ning vitamiinidega B12 ja D rikastatud sojapiim, B12-ga rikastatud pärmihelbed, jodeeritud sool).

EVS on koostanud kümne päeva näidismenüüd lasteaia erinevatele vanuserühmade, mis vastavad neile nõuetele. Menüüd on varustatud ka vajalike tehnoloogiliste kaartidega, mis lihtsustab toitlustajatel nende kasutuselevõttu. Soovi korral võivad toitlustajad loomulikult neid menüüsid ka ümber teha või midagi omalt poolt välja töötada, eeldusel, et on tagatud määruse nõuete täitmine. EVS pakub toitlustajatele ja lasteasutustele abi menüüde koostamisel ja kasutuselevõtmisel.

Mida eeldatakse lapsevanematelt?

Vegantoitumise sobilikkust kogu elukaare jooksul kinnitavad maailma suurimad ja mõjukaimad toitumisasjatundjate organisatsioonid, nagu nt Academy of Nutrition and Dietetics. AND toob oma seisukohas välja, et hästi kavandatud vegantoitumine pole mitte ainult sobilik, vaid võib pakkuda ka olulisi tervise-eeliseid, sh lastele. Vegantoitumine on heaks kiidetud ka mitmete riikide toitumissoovitustes (sh meie põhjanaaber Soome). Ka Eesti toitumissoovituste koostamisele aluseks olnud Põhjamaade toitumissoovitustes on kinnitatud, et asjatundlik vegantoitumine tagab lastele küllaldasel hulgal vajalikke toitaineid ning toetab normaalset kasvu.

Terviseamet nõuab vegantoitu saavate laste vanematelt kinnituskirja, et nad on teadlikud vegantoitumisega kaasnevatest riskidest. On oluline märkida, et riskid kaasnevad vaid oskamatult koostatud taimse toidusedeliga, samamoodi nagu võib kehvasti kavandatud segatoitumine tõsta laste terviseriske.

Lisaks nõuab Terviseamet lapsevanema kinnitust, et ollakse nõus kompenseerima võimalikku hinnaerinevust võrreldes segatoidumenüüga. Üldiselt võib eeldada, et veganmenüü maksumus tuleb mõnevõrra suurem, sest erinevalt taimsetest piimadest on lehmapiima tootmine riiklikult subsideeritud ja lehmapiima maksumust kompenseeritakse koolipiima programmiga. 

Loe lisaks vegan.ee