Purgitõstja

Vanad vidinad, purgitõstja

Seda kummalist mehhanismi kasutati purkide keevast veest välja tõstmiseks. Purke on kindlasti vaja kuumutada, enne kui nendesse panna moos või muu hoidis. Seda purgitõstjat on kasutatud umbes 30 aastat tagasi, aga kindlasti on purgitõstjaid veel praegugi mõnes suvekodus või vanaema köögis kasutusel.

Peakott ehk kapuuts

Vanad vidinad, kapuuts

See on keskaegne peakate, mida sai kapuutsi moodi pähe tõmmata ja hoidis soojana ka kaela ja õlad. Peakott tuli moodi 14. sajandil ja keskajal võidi selle kohta öelda ka gogel, kogel või kugel.

Söepann

Vanad vidinad, söepann, voodisoojendja

Seda aukudega pannikujulist asja kasutati vanasti voodi soojendamiseks. Kaminast saadud kuumad söed tõsteti söepanni sisse. Ilusa mustri moodustavad augud on panni kaanel selleks, et soojus paremini välja saaks. Kui madrats oli söepanni abil osavate liigutustega soojaks saadud, riputati see kamina kõrvale seinale järgmist õhtut ootama. Sarnast asja kasutati lausa 300 aastat tagasi.

Võtted toimusid Kadrioru lastemuuseumis Miiamilla. Esemed, mida lapsed said käes hoida ja lähemalt uurida, kuuluvad Tallinna Linnamuuseumi, Kalamaja muuseumi, Fotomuuseumi, Peeter I Majamuuseumi ja Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi kasutuskogusse.

Sada tähtsat asja

13.-28 oktoobril toimub laste- ja noorte muuseumidefestival „Avatud mänguväljad" teemal „100 tähtsat asja". Lapsed ja noored on oodatud Eesti eri paikades avastama muuseume ja need mängujuhiste abil muutma oma isiklikuks mänguväljaks, kus ootavad rõõm, avastused ja seiklused! Kuna mängujuhised on erineva keerukusega, saavad osaleda igas vanuses lapsed ja noored.

100 tähtsat asja, mida muuseumides tutvustatakse, võivad olla esemed, paigad, lood, väärtused, mälestused. Need aitavad mängu kaudu õppida: lapsed saavad oma vanematele näidata, kuidas neile meeldib mängida ja maailma avastada, vanavanemad noorematele põlvedele oma kogemusi jutustada. Festivali üks eesmärke ongi just erinevaid põlvkondi siduda ja pakkuda avastamisrõõmu kui ka ahhaa-momente igas eas inimestele. Mänguväljad suunavad asju hoidma ja väärtustama, sest igal asjal on oma lugu.

Uuri, kuhu ja millal minna, „avatud mänguväljade" kodulehel www.avatudfestival.ee.