Viljar Särekanno
Jaanipäeva eel pühivad paljud pered linnatolmu jalgelt ja kolivad maakoju, kus ei ole moodsa köögi mugavusi. Sestap valisin siia jaaniroad, mille küpsetamiseks on vaja vaid grilli. Ainult kodujuustukorbid tee linnakodus valmis ja võta korviga kaasa!

Paprikalaevukesed

Kaheksale

Lõbusate laevukestega saavad ka pere pisemad grillipeolainel seilata. Suitsujuustu asemel võid julgelt katsetada muudki juustu.

2 punast paprikat

200 g suitsujuustu

8 suurt basiilikulehte

soola

hambaorke

Lõika südamik paprikate seest ringina välja. Seejärel lõika paprikad pikuti neljaks laevukeseks. Puhasta paprikatükkide sisemus ja täida laevukesed suitsujuustuviiludega. Maitsesta soolaga ja küpseta hõõguval grillil 10–15 minutit. Tõsta taldrikule. Purjedeks painuta hambaorkidele basiilikulehed ning torka laevukeste keskele.

Kana punase sibula marinaadis

Kümnele

Katseta poetoodangu asemel omatehtud marinaadi ja sa üllatud, kui lihtne see on. Klassikalise mekiga marinaadiga võid maitsestada ka sealiha.

2 kg kanafileed

2 punast sibulat

4 küüslauguküünt

500 g tomatipüreed

2 sl punast veiniäädikat

2–3 sl õli

2 sl kookospalmisuhkrut

ohtralt soola

pipart

Koori ja viiluta sibulad ning küüslauk, pane mõlemad kaussi. Lisa kaussi ka tomatipüree, veiniäädikas, õli, kookospalmisuhkur, sool ja pipar, sega hoolega läbi. Lõika kana suupärasteks tükkideks ja sega marinaadi hulka, nii et kõik tükid on ühtlaselt seguga kaetud. Kata kauss kilega ja tõsta liha külmkappi marineeruma 5 tunniks kuni terveks ööks.

Enne grillimist raputa lihatükkidelt liigne marinaad. Küpseta grillil 15 minutit või vastavalt lihatükkide suurusele. Proovi vältida üleküpsetamist, muidu muutub kana kuivaks. Serveeri soojalt koos maasika-tomatikastmega.