Muidugi, kui su põnn hakkas neljaselt lugema, armastab raamatuid üle kõige ning luuletused ja võõrkeelsed sõnad jäävad talle mängeldes pähe, tasub kaaluda humanitaarkallakuga eliit- või erakooli katseid. Või kui ta on numbrisõber, talle ei valmista juba enne kooli raskusi 50 piires arvutada ja ta ihkab korrutada-jagada, tasuks ta ehk reaalkallakuga kooli saata.

Ent isegi kui su lapsel on mõni silmanähtav anne, mõtle ka tema sotsiaalsele toimetulekule. Arvutamisest ja lugemisest pole vähem tähtis lapse iseloom. Kas ta suudab võõrastega vabalt suhelda? Kas katsed ei valmista talle liigset stressi? Kas ta on valmis käsu ja aja peale ülesandeid lahendama? Eliitkoolis pannakse ka sotsiaalne pool proovile. Näiteks küsib katseid läbi viiv õpetaja lapselt lihtsa küsimuse: kas sa loomaaias oled käinud? Kuid heaks vastuseks ei pea ta sugugi “ei-d” ega “jahhi”, vaid ootab, et laps hakkaks entusiastlikult sellest käigust vestlema.

Ja lõpuks: kas teie pere logistika veaks välja, kui kool jääb kodust kaugele, või ajaks see teid kõiki hulluks?

Loodame, kuid ei pressi

Kaisa-Maret Metsma (41) tütar Grit Scarlet (6) valmistub praegu katseteks Vanalinna Hariduskolleegiumis ja käib seal ka eelkoolis. “VHKs toimuvad katsed eelkooli õppetöö osana, nii ei tea tütar neist midagi ja tal pole ka mingit pinget,” rõõmustab ema. Teistesse koolidesse ta last katsetele ei vii. “Meie jaoks oli VHK juba ammu kindel eesmärk – meile meeldib, et see kool väärtustab iga lapse isikupära, toetab loomingulisust, peab rahvakalendri tähtpäevi ja soosib kirikuskäike.”

Kuna pere elab Peetris, peaks tüdruk hakkama kaugelt koolis käima. Ometi ei pea ema ega isa Joel(41) seda probleemiks, kuna Grit Scarlet käib juba praegu Tallinna vanalinnas Musamari koorikoolis ja samas kandis tantsutrennis. Ka vanemad töötavad kesklinnas, kuhu kodutänava nurgalt viib buss. “Logistiliselt olekski see meile parim võimalik variant,” kinnitab Kaisa-Maret.

Kuigi perele väga meeldiks, kui laps saaks Vanalinna Hariduskolleegiumi 1. klassi, nad katseid üle ei tähtsusta. Läheb, nagu minema peab!