“Teistega võrdlemine viib meid igas eluvaldkonnas hukatusse,” ütleb laulja Teele Viira meie emadepäeva­numbri vestlus­ringis. “Mind on emana jõuliselt hukka mõistetud,” tunnistab samas vestluses valusalt Mailis Reps, poliitikas ülikarastunud naine, ent südames täiesti tavaline ema, nagu me kõik. Neelatasin seda lugu lugedes mitu korda soolaselt, äratundmisest – nii Teele, Mailise, Brigitta kui ka Gertrudi sõnade peale.

“Mul on n i i hea meel, et emad on nüüd nii targad!” õhkas Jaanika, meie ajakirjanik ja kolme lapse ema, kes vestlust juhtis, otse “objektilt” mulle külla saabudes. Jätkasime seda vestlust kahekesi minu elutoadiivanil, kohvi­tass käes. Leidsime, et oleme jõudnud uude aja­järku. Mõistame, et beebi ja pere heaolu algab ema heaolust. Meenutasime, kuidas ainus, mis esimese lapse sünni järel peas vasardas, oli: kiindumussuhe, kiindumushäire. See oli nagu mingi kohutav koll – kiindumussuhte purunemine varitses sinu beebit igal sammul, mis sa valesti teha võisid. Kartes astuda poole varbagagi rajalt kõrvale, põrutasime sügavasse sohu… Välispidised hinnangud ja tungivad soovitused varjutasid tegutsemist oma pere heaolust lähtuvalt.

Kiindumussuhte purunemine oli nagu mingi kohutav koll, mis varitses beebit igal sammul.

See kõik ei tähenda, nagu ei tasuks kuulata nõuandeid ja noppida sealt endale sobivad välja. Pean tunnistama, et pereterapeutide Triin Kahre ja Kadri Järv-Mändoja head nõu läheb meie peres vaja küll! Emaduses aga ei tohiks olla nii palju tabusid. Minagi ei kujutanud end iial ette poegade emana. Kui laps oli sündinud, oli aga õnn nii suur, et unustasime lausa küsida, kumb sündis; ultrahelis esimene poeg end ei tutvustanud. Uue beebi ootele jäädes leidsin end aga risti vastupidiselt mõttelt: tuleks jälle poeg, nad on nii ägedad!

Kindlasti tasub paigaldada heade soovituste järgi lapse nutiseadmesse arendavaid äppe. Et neid siis paar korda nädalas pool tundi korraga ette võtta – nii jääb rohkem aega kogenud matkaja ja ema Pille tähelepanekuid järgides looduses uidata.

Andestus, igas olukorras minu kõrvale jäämine ja jamadest välja aitamine… mul on lapsepõlvest kehamällu jäänud oma ema piiritu hellus, paid ja kallistused. See on kõik, mida üks laps vajab.

Head emadepäeva, kallis ema!

Eriajakiri Beebi ilmub mais!

.

Parimaid mähkmeid aitavad välja selgitada beebid ise! Koostame isuäratava esimese eluaasta menüü ja ergutame kehva isuga lapsukesi sööma. Valmistume suveks ja puhkusereisiks beebiga. Sätime kodu ohutuks. Mida pead kindlasti teadma oma tita unest – kas ta vajab päevakava? Soovitame parimaid imetamisasendeid, et lapsuke rinnale saada, ja valime värskele emmele ilusaid imetamisrinnahoidjaid. Miks depressioon emme kätte saab? Lisaks palju muid teemasid!