Kuidas teha mehele selgeks, et kõiki lapsi ei saa kohelda ühe mõõdupuuga ja et meie poeg vajaks pehmemat lähenemist kui tavalised poisid? Olen keelitanud teda lugema raamatuid või minema koolitusele, pöörduma koos pere­terapeudi juurde või kuulama minult, mida ülitundlike laste kohta uurinud-lugenud olen. Tema ei pea seda aga millekski!

Vastab Triin Kahre:


Sinu kirjast saan aru, et tegu on mitme probleemiga. Esiteks see, et teie pojal on keeruline oma emotsioonidega toime tulla. Teiseks on teil vanematena erinev arusaam lapse probleemist, mis on tekitanud muresid paarisuhtes. See viimane on juba hulga tõsisem asi – nii mõnigi kord võib just lapse probleemist välja kasvanud vanemate vastuolu viia tõsise kriisini suhtes.

Oma kirjas soovid teada, kuidas selgitada mehele, et teie poeg vajab teistmoodi lähenemist. Saan aru, et sul on parimad kavatsused. Oled näinud ja kogenud, et teie lapse puhul töötab mõni lähenemine paremini kui teine. Arusaadav, et tahad pojale parimat! Soovid, et mees muudaks oma käitumist. Viitad sellele, et mees on see, kelle lähenemine on vale. Seda tajub ka mees, kes protestib ja samamoodi jätkab.

Seni, kuni mees tajub, et sinu meelest teeb tema midagi valesti – ja sina teed õigesti –, pole kahjuks suurt lootust, et probleemile lahenduse leiate. Tekib võimu­võitlus, kus mõlemad pooled on veendunud oma õiguses ja arvavad, et kui üks teeks nii, nagu teine tahab, oleks kõik hästi. Selline võimu­võitlus välistab koostöö.

Ema nunnutab, isa on karm


Kirjas sa seda küll ei ütle, kas mehel on ka sulle etteheiteid ja millised need on, kuid tavaliselt on sellistel juhtudel isa kaebuseks see, et ema liigselt õigustab ja nunnutab last. See omakorda ajendab isa olema karmim. Tekib nõiaring, kus üks on karm, sest teine on leebe, ja vastupidi.