Mitte et oleksin seni rahuldanud laste igat kapriisi, kindlasti mitte. Pean silmas hoopis, et ajutine või krooniline rahapuudus annab märku sõnatult, puudustundena. Korraga olidki lapsed olukorras, kus nad kogesid ema halvasti varjatud muret homse pärast.

Kontserdipilet või toidukorv?

Kergelt pitsitav puudustunne võib sind panna tegutsema uue innuga ja võtma vajalikke riske, ent pikka aega kestes on see pigem ohtlik olukord, mille vaimset inspiratsiooni ja elujulgust kärpiv mõju on ilmselge. Aheldatuna eluolu kõige madalamale tasemele, kus tähelepanu on toimetulekul, pole kasvuruumi tõeliselt ­olulisele – sisemiselt julgele mõttelennule!

Kestva puudustunde tagajärjeks on puudus­teadvus. Selle tekkeks polegi tarvis vähe raha, vaid puudustunnet. Tunnet, et midagi pole piisavalt ja valitseb ebaturvaline õhkkond, et olulised vajadused jäävad rahuldamata. Et pole valikut või on need valikud vaid halva ja veel halvema vahel.

Kindlasti on paljude elus olnud nii, et kui oled kuu algul igaks juhuks jätnud toredale kultuuri­üritusele pileti ostmata, tähendab see kuu lõpus tänuväärset viimast kahekümne­eurost toidupoes. Aga millal saab puuduolevast sisemine tõrge, mis ei lase elus edasi minna, kuigi väliselt takistusi ei paista?

Tean inimest, kes kasvas üles peres, kus kunstnikest vanemad valisid enda jaoks ideoloogiliselt sobivaima eluviisi – kristliku ja loodus­lähedase, pealtnäha harmoonilise pereelu. Paraku tähendas see rahalisi kompromisse ja lapsepõlvemälestust 50kilostest ussitanud riisikottidest, millega pere end aastaid üle talve toitis. Selle inimese pangaarvel pole enam ammu kuu lõpus alla viiekohalise summa, ent ussitanud riisikott teadvuse pimedas nurgas istub kindlalt oma kohal ning suunab nüüdseks juba keskealise eduka äriinimese otsuseid ja valikuid rangemalt kui minu viimased viiskümmend eurot enne palgapäeva.