Kinnituse järgi jagunevad rattatoolid kolmeks: raami külge ette või taha ning pakiraamile paigaldatavad.

Ette juhtrauale kinnitatavad rattatoolid sobivad väiksematele, kuni 3aastastele ja 15 kilo kaaluvatele lastele. “Selline tool lubab sul olla lapse lähedal ja tal silma peal hoida,” sõnab Andre Kirsanov. “Samas võib selline tool piirata su enda liikumisruumi. Niisugused toolid on tihti ka väiksemad, mistõttu ei pruugi nad pakkuda lapsele nii palju tuge. Jälgida tasub ratta juhtraua tüüpi – seda tüüpi tooli on parem kasutada püstisema sõiduasendiga ratta, näiteks linnaratta puhul.”

Seljatugi ja kinnituskoht

Seljatagused toolid sobivad suurematele, kuni 6aastastele ja 22 kilo kaaluvatele lastele ja neid saab paigaldada olenevalt mudelist kas paki- või rattaraamile. “Need toolid on põrutuskindlamad. Peab aga arvestama, et laps pole sinu vaateväljas ja temaga on raskem suhelda,” räägib Andre. Tavaliselt on need toolid lihtsamini paigaldatavad, kuid raamile kinnitatava tooli puhul tuleb arvestada ratta kaablite asukoha ja kinnitustega, samuti sellega, et sadul poleks raamile liiga ligidal.

Hoolikalt tasub üle vaadata ka rattatool ise. “Näiteks õlarihmade disain ja funktsionaalsus on mudelitel väga erinev. Ohutuse tagamiseks peaksid õlarihmad jääma kindlalt lapse õlgadele ja võiksid olla reguleeritavad,” õpetab Andre. “Kuna lapsed magavad tihti rattasõidu ajal, aitab reguleeritava seljatoega tool toetada lapse kaela ning pakub sõidu ajal mugavamat ja ohutumat uneasendit.” Põnnile on mugavam kõrge selja­toega tool. “Kiivriavad” seljatoes aitavad ära hoida selle, et iste pead ettepoole surub. Boonuseks on vedrustus, mis pehmendab põrutusi.