Aleksei Turovski

“Aastaajad”

Kirjastus Ema ja Isa, 200 lk

Kes ei teaks Aleksei Turovskit, vitaalset zooloogi, loomade hingeelu asjatundjat ja mitme raamatu autorit! Selle raamatuga on niisugune lugu, et Turovskil oli see juba ammu valmis kirjutatud, aga siis ununes. Ununes lausa kümneks aastaks, kuni ühel päeval koristamise käigus välja tuli. Ja tundus ikka nii hea asi, et kohe kisendas avaldamise järele. Seega ühendas Turovski jõud Juku-Kalle Raidiga, kes omakorda palus abi Hooandja portaalis, ja niiviisi kamba peale raamat lõpuks ilmavalgust nägi.

“Aastaajad” sobivad lugemiseks tervele perele – nii vanemaile kui ka kooliealistele lastele. Nagu pealkirigi ütleb, on lood jagatud nelja tsüklisse, kuid pajatavad need ikka põhiliselt putukatest, loomadest, lindudest, kaladest ja kahepaiksetest, vahele pikitud ohtralt isiklikke mälestusi ja kogemusi. Kindlasti saab iga lugeja siit muheda elamuse ja raudselt ka raasukese targemaks.

KOOLILASTEST KRUTSKISELLIDELE

Aino Pervik

“NummiPealt ja mujalt”

Kirjastus Tänapäev, 76 lk

Kõigepealt üks hoiatus – mäletate, et lapsepõlves olid mõned raamatud, mis muidu nagu väga jubedad polnudki, aga pildid sees olid nii hirmutavad, et võisid röövida une? See raamat kuulub nende kilda. Illustratsioonid on teinud Olga Pärn ja Märt Rudolf Pärn: osa on nummid, aga osa neist võib nõrganärvilise ära ehmatada. Viimast ütlen oma lapsepõlvekogemuse pealt. Olin elava fantaasiaga kartlik tüdruk, kes pidanuks seda raamatut väiksena lugedes osa pilte kinni katma. Aino Perviku lühijuttude vahele on pikitud limerikid ehk krutskiga lühiluuletused. Viimastes on palju sõnamängu, mistõttu sobivad need ennekõike noorematele koolilastele – väiksemad ei pruugi kõigest aru saada.