Anna Bõkova

“Iseseisev laps ehk kuidas saada “laisaks emaks””

Kirjastus Varrak, 280 lk

Võib julgelt öelda, et selle raamatu võiks endale soetada igaüks, kes on esimest korda lapsevanemaks saamas või saanud. Ja kindlasti ei peaks seda lugema üksnes emad, vaid ka isad ja vanavanemad, kui nad osalevad aktiivselt lapse kasvatuses. Muidu juhtub, et üks pingutab ja teised loobivad teadmatusest talle kaikaid kodaraisse.

Raamatu autor on perepsühholoog ja õpetab eluliste näidete abil lapsi iseseisvamaks kasvatama. Kindlasti ei kutsu ta üles põnne omapäi jätma, vastupidi – ta julgustab arvestama lapse soovidega ning õpetab vahet tegema, millal on targem lasta lapsel ise tegutseda ja millal sekkuda. Mõningane doos ükskõiksust tuleb kasvatuses kasuks, näiteks kui juba lasteaiaealine laps ei viitsi ise süüa ja ootab, et hoolitsev emme teda toidaks. Osa õpetusi raamatus võivad tunduda elementaarsed, kuid eks ole küll ja küll ülihoolitsevaid vanemaid, kes sooviks lapsele kõik ette-taha teha. Olgu veel öeldud, et õpetlikud lood ei piirdu väikelapseeaga, juttu tuleb ka kooliõpilastest ja teismelistest.

Tehke endale ja oma lastele teene ning lugege see raamat läbi, isegi kui arvate, et teil pole kanaemadusega seost. Teos avardab maailmapilti ja on ka juturaamatuna muhe lugemine.

Eneseabiõpik teismelistele

Lisa M. Schab

“Enesehinnangu tööraamat teismelistele”

Kirjastus Varrak, 192 lk

Raamatu pealkiri ütlebki tegelikult kõik – see on tööraamat, kus sees palju harjutusi. Need panevad noore mõtlema väga erinevatele, ka ühiskondlikele teemadele, näiteks sõjale ja abordile. Arendav teos nii neile, kes tahaksid oma enesehinnanguga tööd teha, kui ka neile, kel sellega probleeme pole. Raamat aitab tundma õppida oma nõrkusi ja tugevusi ning võib abiks olla hiljem haridusteed jätkates ja tööd otsides. Kahtlejatele olgu öeldud, et siin ei aeta mingit esoteerilist umbluud ega kärbseid pähe stiilis “sa suudad kõike”. See on väga mõistlik ja eluliste näidetega psühholoogiline raamat, mis tõepoolest nõuabki palju tööd ja kaasamõtlemist. Asjalik abivahend!