New Scientist

„Sinu salapärane teadvus”

Kirjastus Tänapäev, 226 lk

Arvestades eestikeelsete eneseabiõpikute rohkust, võib juhtuda, et oled kohanud mõnd sarnase pealkirjaga esoteerilist teost. See siin pole aga esoteeriline, vaid täiesti teaduspõhise lähenemisega raamat, mis annab ülevaate, kui kaugele on teadlased jõudnud inimaju saladuste avastamisel. Sobib väga hästi lapsevanematele ja ka kooliõpilastele.

Vanem saab siit teada, kuidas erineb põnni taju täiskasvanu omast, mil viisil kujuneb lapse minapilt ja mälu. Teaduslikult põhjendatakse, miks osa inimesi ei sobi ja suhted purunevad. Räägitakse tehisintellektist, tajuhäiretest, hüpnoosist, unehalvatusest, epilepsiast ja isegi orgasmist. Jah, see raamat on nagu mitmekihiline tort – kohati justkui ulmeromaan, kohati krimijuttude elementidega ja kohati võib tunduda see uskumatum kui mis tahes esoteeriline teos.

Olgugi teaduslik, on tekst kergesti arusaadav. Sul on puhkus või veidi lõdvemalt tööd, õhtud on pikad ja soojad, võtad selle raamatu, loed peatüki ja pärast mõtiskled. Raamatu lõpus on välja pakutud ideid, kust lisainfot saada ja missuguseid teemaga seotud muuseume külastada.

HUUMORIRIKAS ARGIKIRJELDUS

Heikki Võsu

„Minu Oslo”

Kirjastus Petrone Print, 208 lk

Kui tahate puhkuse ajaks mõnd sellist raamatut, mida saaks lugeda kaasaga vaheldumisi, on just see õige valik. Kui ei usu, võtke raamat poes pihku ja vaadake alustuseks pilte. Pildiallkirjad ajavad naerma igaühe ja pildid on ka normaalselt hallid ja naturaalsed, nagu elu ise. Mitte pole oodatud seda ühte päikeselist suvepäeva, et siis veel eriti mahe ja sulnis filter peale keerata.

Ka jutt raamatus on sarnane. Loo peategelane on diplomaadist naise mees, kes on aastaid töötanud pangas juristina ja on seal kerget mandumist tundma hakanud. Kui siis saabub päev, mil abikaasa peaks minema Oslo saatkonda tööle, pole tal raske langetada otsust: jah, alustan Norras koduperemehe elu! Siit punktist raamat alguse saabki ja võin kinnitada, et kõik ei kulge lepase reega. Kohe kolides peab pere rinda pistma Norra kinnisvara jubedate iseärasuste ja üürileandjate tujukusega. Kõiki pere katsumusi vürtsitab aga mõnus irooniline huumor.