Michael C. Reichert

“Poisi kasvatamine”

Kirjastus Tänapäev, 344 lk

Kui sa kuulud nende ridadesse, kes arvavad, et poissi peaks kasvatama ütluste saatel “mehed ei nuta,” “poisid jäävad poisteks”, siis just sina peaksid seda raamatut esmajoones lugema. Aga kui sa arvad, et eelkõige tuleks lapsest inimene kasvatada ja phäh, mis mõttes on poisi kasvatamiseks eraldi raamat avaldatud, sooneutraalsus on sinu eesmärk, siis see raamat on ka sulle. Siinne raamat just nimelt õpetabki poisist inimest kasvatama, unustamata ühiskonna hoiakuid ja lapse sugu. Pole ju saladus, et poisid ja tüdrukud arenevad erinevalt. Ja ükskõik kuidas sa kodus ei pinguta, väljaspool koduseinu puutub poiss kokku ka teistsuguse suhtumisega. Kui kodus on õpetatud, et tundeid ei pea häbenema, aga mujal saab ta risti vastu­pidiseid signaale, siis kuidas käituda? Raamat õpetabki leidma tasakaalu oma põhimõtete ja ühiskonna kivistunud stampide vahel. Õpetab, kuidas panna poiss kasvatamise kadalipus end võimalikult turvaliselt tundma.

Raamatus on näpunäiteid, kuid see pole õpikulaadne. Pigem on kirjeldatud eri olukordi ja pakutud mõtteainet. Kaetud on terve lapsepõlv – titeeast kooli lõpetamiseni välja – ning juttu tuleb häbist, armastusest, hasartmängudest ja paljudest muudest teemadest. Väärt lugemine nii isadele-emadele, vanavanematele kui ka lasteaiaõpetajatele.

KODUMAINE ULME LASTELE

Sandra Vungi

“Käpp ja kapsarulliplaneet”

Kirjastus Varrak, 116 lk

Sandra Vungi, kes on aastaid olnud taime­toidu propageerija ja kokaraamatute autor, on vahelduseks kirjutanud midagi hoopis muud – ulmeraamatu lastele. Peategelane on 10aastane tütarlaps nimega Käpp. Tüdruk avastab kosmosesõiduki, millega kihutab teisele planeedile, kus sõbruneb inimkeeli kõneleva kassi ja teiste tegelastega. Seiklusi jagub ja kosmosesõit ei piirdu ühe planeedi külastusega.

Lugu on kirja pandud hoogsalt ja laste­päraselt ning sobib nii algklassidele kui ka nooremale põhikoolile. Veidi naljakas on, et raamatus on olulisel kohal toidujutt. Teise planeedi vanamemm kokkab kirglikult ja Käpp ei jõua ära oodata, millal jälle süüa saab. Siiski pole tegu varjatud veganlusepropagandaga, vaid sada protsenti lustaka seiklusjutuga.

TEADUSJUTTU LIHTSAS KEELES

Jay Ingram

“Seletav teadus. Vastused küsimustele teaduse müütide, müsteeriumide ja imelugude kohta

Kirjastus Rahva Raamat, 175 lk

Kui sul on kodus teismeline, kes suvel igavleb, võid talle lauanurgale selle raamatu poetada. Pealkiri sisaldab küll sõna “teadus”, kuid küsimused, millele siin selgitusi otsitakse, on kõike muud kui igavad ja kuivad. Näiteks: miks on rohutirtsul kõrvad kõhu peal? Kas on tõsi, et kasutame vaid kümmet protsenti oma ajust? Kuidas popkorn lõhki popsatab? Lood on lühidalt ja arusaadavalt kirja pannud Jay Ingram, kes töötas 16 aastat Discovery Channel Canada sarja “Daily Planet” saatejuhina.