Koduaiabasseinid võib jagada laias laastuks kaheks: hooajalised ja alalised. Et teha laste suvi sisukamaks, ent piirduda taskukohasemate kulutustega, otsustasime perega mullu veebi­kaubamajast täispuhutavate äärtega hooajalise basseini tellida. Valisime hoolikalt selle mõõtu, et äsja lasteaia lõpetanud Marie saaks seal ka ujuma õppida ning tema paar aastat vanem õde Eliisepaar ujumis­liigutustki teha. Samas ei tohtinud veesilm olla liiga suur, et vesi jõuaks soojeneda ja ka toona poole­aastane väikevend Hugo võiks vee­mõnusid nautida.

Tohutu kogus vett


Kui kuller neljameetrise diameetriga basseini koju tõi, tundus hetkeks, et suurim katsumus on selle teise aianurka vedamine. Kuna tüdrukute entusiasm oli kõva ja abikäed olemas, lahenes probleem ruttu. Ka maapinna saime mõne mullakoormaga üsna hõlpsalt tasaseks – teadupärast voolab vesi viltusest anumast välja. Lisaks peab veenduma, et maas ei ole kiviklibu, oksi või muud, mis võiks basseini augu torgata. Hea on panna basseini alla alusmatt või tugev present, ka siis, kui paigaldada hooajaline bassein puidust terrassile.

Tõeline ehmatus tabas meid aga siis, kui saime aru, et soetatud tehisveekogu mahutab üle nelja tonni vett. Kuna meie kodukaevu vesi kipub olema roostene ja selle kasutamine ei tundunud hea mõte, tuli kogu vajaminev vesi autoga koju transportida.

Motonet Estonia kaubamaja juhataja Tomi Ranta selgitusel tuleb basseini valides arvestada, et alaliste basseinide maht on kümnetes kuupmeetrites. Suveks paigaldatavate puhul jääb veekulu alla kümne kuupmeetri. Kui eesmärk on, et vees saaksid sulistada pere väikseimad liikmed, sobivad hästi ka pisemad lastebasseinid, mille hind algab 10 eurost. “Nende maht on nii väike, et neid kannatab täita ka käesooja boileriveega,” toob ta välja väikebasseinide eelise.

Samas ei pea sellised täispuhutavate äärtega basseinid väga kaua vastu ja neil pole kaasas toimivat filtrisüsteemi, mistõttu on vaja vett vahetada tihti, tõdeb veebipoe basseinipood.ee omanik Kalle Kits. Tõdesime meiegi: niisama sulistamine ei kestnud kaua, ühel hommikul tervitas meid roheline basseinivesi ja eneseharimine teemal, kuidas olu­korda parandada ja edaspidi vältida.

Vetikatest ja mustusest lahti


Kui tegu pole just päris väikese basseiniga, soovitab Kalle Kits hankida liivafiltri, mille hind algab 150 eurost. Püsikulusid peale elektri pole, vaid liiva tuleb viie aasta tagant vahetada. Selline filter on enamasti olemas juba metallraamiga basseinidel. Täispuhutavate äärtega suurematel basseinidel on tavaliselt sisendiots, kuhu puhastus­filter lisada. Liivafiltri tööpõhimõte on lihtne: puhastatav vesi juhitakse läbi liiva, kus eemaldub kõik mustus.

“Ilma liivafiltrita ei püsi vesi kindlasti korras ja ei ole just meeldiv 10–20 tonni vett vahetada iga nädal,” selgitab Kalle Kits. Samas lisab ta, et liivafilter kõrvaldab küll veest mikroosakesed, ent ei hoia vett keemiliselt korras. Sestap peaks appi võtma ka basseinikeemia. Klooriga desinfitseerimine hävitab mikroorganismid ja eemaldab orgaanilise mustuse, mida filter kinni ei püüa. Lisaks tuleb iga nädal kasutada vetikatõrjevahendit ja kogu suplus­hooaja pidevalt veeselgendit, puhastada regulaarselt puhastuspumba filtreid ning vähemalt kord nädalas kontrollida vee pH-taset. Mustus tõstab vees pH-taset ja see ärritab nahka, liiga madal pH-tase aga kahjustab basseini ennast.

Kalle Kits kinnitab, et bassein pole lemmikloom, kellega peab iga päev tegelema, ent korra nädalas tuleb selle korrastamiseks aega leida küll.