M.l.tauts on üks neist, keda võib nimetada Instagrami influencer’iks ehk mõjutajaks – isikuks, kel on sotsiaalmeedias truu ja arvukas jälgijaskond. Varateismelise Marie tegemistel hoiab Instagramis silma peal üle 13 000 (!) inimese, tema lemmikteemad on mood ja tants ning ühele instagrammerile kohaselt võib ka tema kontol näha mõne brändi või toote reklaame ja loosimänge.

Staaridega ühel peol

“Kui Tartus ringi käime, tunnen tihti, kuidas mõni väike tüdruk jälgib meid. Olen siis paar sammu eemale astunud, et ta julgeks Marie juurde tulla ja oma küsimused ära küsida,” räägib ema Liisi Paalits (36) elust Instagrami-staariga. “Käisime ka Saku Suurhallis MyHits Awardsil – mina ja mu 12aastane tütar, kes lihtsalt õpib hästi ja teeb trenni –, Eesti staarid ümberringi. Siis sain aru, kui võimas on sotsiaalmeedia: sa võid käia sellisel üritusel pelgalt selle tõttu, et sul on Instagramis konto.”

Oot-oot, 12aastane ja tegeleb selliste asjadega, ahhetab nii mõnigi. Kui aga natuke järele mõelda: miks mitte – on see ju hobi nagu iga teinegi.

“Kool on kõige tähtsam, hinded peavad korras olema,” on isa Geven Tauts (35) resoluutne. “Tähtsuselt teine on trenn: tee seda, mis sulle meeldib, ja tee südamega. Alles kolmandana tulevad sotsiaalmeedia ja muud tegevused,” lisab Liisi.

Kuuendas klassis käival Mariel läheb koolis hästi. Tüdruku lemmikaine on matemaatika ja viitest tähtsamaks hindab ta elutargalt teadmisi. Seetõttu küsib ta tundides palju juurde ega pelga, et see jätab temast rumala mulje. Kolmeselt hakkas ta lasteaias iluvõimlema. Peagi paelusid teda ilusad kostüümid ja tantsusammud ning lisandusid trennid Shaté tantsu­koolis. Praegu käib ta neli korda nädalas ilu­võimlemises, tantsukoolis iga päev. Nii on mõnel päeval kokku isegi kolm trenni.

“Ta teeb rühma- ja soolotrenne, tuleb koju ja pakatab energiast. Ma arvan, et kui sa teed midagi, mis südamest meeldib, siis see ei väsitagi, vaid annab jõudu. Marie pole kunagi kurtnud, et ei jaksa. Pigem olen mina see, kes ütleb, et kuule, ära trenni mine, puhka täna, loe raamatut. Ta ütleb vastu: kui sina mind trenni ei vii, lähen taksoga,” räägib Liisi.

Ka väikevend Robin (6), tuntud kui sarja “Pilvede all” Joosu, on läinud Marie jälgedes – lauluringile ja jalgpallitrennidele lisaks on tal neli tantsutrenni nädalas. Paar korda kuus tuleb sõita ka Tartust Tallinna võtetele.

Vanemate unistused?

Liisi tõdeb, et neid on Geveniga süüdistatud selles, et nad püüavad laste kaudu oma unistusi täide viia. Kuid see pole nii: pigem on lastel vedanud vanematega, kes nende unistusi igati toetavad. “Oleme hästi palju ohverdanud kahekesi oleku aega, samuti loobunud näiteks soojamaareisidest, et panustada laste arengusse ja hobidesse. Teeme tegelikult kõike nendega koos – nad on hästi arukad ja nendega on tore.”

Tavaline on, et Liisi ja Geven elavad lastele kaasa tantsuvõistlustel. Koos käiakse seenel ja rattamatkal. Aga tõsitautsilik oli hoopis olukord, kus Robin teatas mullu suvel, et tema lemmik­artist Martin Garrix tuleb Pärnusse Weekendi festivalile ja ta kavatseb sinna minna – kui teised tahavad, võivad kaasa tulla! Nii pakkiski terve seltskond kohvrid ja sõitis festivalile, olgugi mõned viltuse pilguga vaatamas ja pärast Insta­gramis halvustavalt kommenteerimas.

“Ma täiesti aktsepteerin, et osale vanematele tundub see vale, aga meie läksime sinna, et nautida muusikat, mis meie lastele meeldib,” põhjendab Liisi. “Ütleme nii, et meie kodupoe taga on joodikuid rohkem kui Weekendil,” lisab Geven. Mõlemad kinnitavad, et enne sellistele üritustele minekut räägivad nad lastega kodus, mis seal toimuda võib, mis on õige ja mis vale.