Kerli oli juhtunust nii ehmunud, et asus poja magamapaneku järel kohe dr Google’ilt abi otsima. “Leidsin netist igasugu õudusjutte ja ajasin end sellega veel rohkem närvi. Sain teada, et kui munand on ebatavaliselt suureks paisunud, võib tegu olla nii kiiret kirurgilist sekkumist vajava kubemesonga kui ka ohutu vesimunandiga.”

Mure ei kadunud

Kerli sai perearsti juurde aja nädala pärast. Pärast põgusat vaatlust ja olukorraga tutvumist kinnitas tohter kohe, et Joonatanil on vesi­munand. “Saime arstilt ettekirjutuse poega jälgida. Kui munand muutub valusaks, siniseks ja liikumatuks, pidime pöörduma EMOsse. Muul juhul paluti meil paari nädala pärast perearsti juurde naasta, et hinnata, kas olukord taandub ise,” meenutab Kerli. Järgmise visiidi ajaks oli munand tõesti väiksemaks muutunud. Kuigi see oli endiselt teisest pisut suurem, arvas arst, et piisab, kui last kodus edasi jälgida, ning kiire­loomulist sekkumist pole vaja.

Kerli nendib, et paari-kolme kuu jooksul on poja munand kord paisunud, kord tagasi tõmbunud, mis tekitab vanemates segadust. Et meelerahu saada, külastas isa pojaga ka tasulist meestearsti, kes tegi Joonatanile ultraheli­uuringu. Viimane kinnitas vesimunandi diagnoosi ja sealne arst soovitas samuti mitte liigselt muretseda, kuna vesimunand pole ohtlik.

Ometi ei ole Kerli süda päris rahulik seni, kuni lapse munand pole normaalmõõtu läinud. “Kui kaua peaksime poega lihtsalt jälgima? Millal on põhjust muretseda? Kunas peaksime kirurgiga nõu pidama? Tegu on ikkagi elutähtsa organiga ja selline imelik seisund tekitab paratamatult kahtlusi.”