Tina Payne Bryson, Daniel J. Siegel

“Lapse ajukeskne kasvatus”


Kirjastus Tänapäev, 227 lk

Väga võimalik, et see raamat on sul juba kodus olemas, sest esimest korda ilmus see eesti keeles 2016. aastal. Kui pole, soovitan hankida! Pealkiri võib veidi hirmutav tunduda, kuid kaante vahel on palju elulisi nõuandeid. Sinu põnni tabab keset poodi jonnihoog? Viiene keeldub hommikul riidesse panemast? Koolilaps mossitab pingil, selle asemel et teistega mängida? Võid mõelda, et su laps on haaratud mingisse üle­ilmsesse vandenõusse, et vanemate elu põrguks teha, kuid tegelikult mitte. Lihtsalt arenev aju sunnib teda vahel käituma mõistatuslikult.

Raamat räägib, kuidas selliseid olukordi vältida, lahendada ja aidata oma lapse mõistuse arengule kaasa. Lisaks õpetab enda tunnetes selgust saama. Paljud inimesed hakkavad siis, kui lapsevanemaks saavad, rohkem oma lapsepõlvele mõtlema. Ja kel on raskem minevik, sel avanevad paljud hingehaavad. Loetu pakub ka lohutust, õpetab mälestuste üle juurdlema ja kogemusi läbi töötama. Võin kinnitada, et see teos aitab maailma paremaks muuta – õpetades empaatiat, arutlemist, mõtlemist, mõistmist. Nii lastele kui ka vanematele. 

LOODUSRAVIHUVILISELE

Katrin Luke 

“Eesti väike ravim­taime­raamat”


Kirjastus Rahva Raamat, 160 lk

Õiget eestlast on ravimtaimedega ravitud juba lapsena ja ta kasutab neid täiskasvanuna ka ise. Minagi olen selline, et kui on kergem häda, võtan appi mõne ravimtee, kui aga tõbi korralik, pöördun perearsti poole. Raamatus on kirjeldatud 99 ravimtaime, kusjuures juttu pole vaid metsikult kasvavatest taimedest, vaid ka tervistavatest koduaia marjadest ja köögi­viljadest, näiteks vaarikast, mädarõikast, kabatšokist. Iga taime puhul on märgitud toimeained, kasutus- ja korjamisõpetus. Samuti saad teada, millal neid tarvitada ei tohiks. Näiteks mädarõigast ei soovitata rasedatele, imetavatele emadele ega alla nelja-aastastele lastele. Kukeseened aga aitavad soolenugiliste vastu, kui neid tarvitada kuumtöötlemata, näiteks kukeseenejahuna.