Selleks, et mähkmete vahetamine oleks lõbus, on oluline, et beebi kõht oleks täis. See on tema esmane vajadus, mis peab olema rahuldatud, muidu ei aita ükski nipp protseduuri meeldivamaks muuta. Mähkmevahetusse tuleks suhtuda kui lapse arengu olulisse osasse, mis arendab tema ja ema vahelist sidet. Selle asemel et võtta seda kui tüütut kohustust, võiks kujundada sellest hoopis meeldiva ja regulaarse rituaali.

Kõik saab alguse heast mähkimislauast

Et mähkmevahetus oleks sujuv ja tore, on olulisel kohal kvaliteetne mähkimislaud. Kodus olev mähkimislaud peaks olema piisavalt kõrge, et ema saaks seal sirge seljaga seistes toimetada. Laud olgu ka piisavalt lai ja kaetud puuvillase riidega – nii tunneb beebi end seal turvaliselt. Enne mähkmete vahetamist veendu, et kõik vajaminevad asjad oleksid kergesti kättesaadavad. Niisked salvrätid ja puhas mähe olgu lähedal.

Võta selle tegevuse jaoks aega

Beebidele meeldib rutiin, sest see loob turvatunde. Proovi kujundada mähkmevahetusest meeldiv rituaal, mis toimuks iga päev regulaarselt. Võta selleks aega ja pühendu oma lapsele. Kiirustades ei sünni mitte midagi head. Tee kõike aeglaselt ja rahulikult ning ära unusta samal ajal oma beebiga silmsidet hoida ja temaga juttu rääkida. Ole positiivne ja rõõmus!

Juhi tema tähelepanu mujale

Mähkmevahetus kulgeb sujuvamalt, kui beebiga pidevalt suhelda ja tema tähelepanu protseduurilt eemale juhtida. Laula, puhu tema kõhu peale, purista, mängi, kõdita ja räägi juttu. Olgugi, et vastsündinu on nii pisikene, on ta omaette isiksus ja vajab sinu jagamatut tähelepanu. Ole rahulik ja seleta talle, mida temaga teed. Ta on sinu ees laua peal selili ja täiesti kaitsetus asendis. Muidugi ei ole see talle lihtne, kuid mähkmevahetushirmu vastu aitabki rahulikult rääkimine – nii õpib beebi sind usaldama. Ta tunneb end hästi ja turvaliselt, kui teed kõike aeglaselt ja rahulikult ning seletad talle, mis teda ees ootab. Suhtle oma pisipõnniga kogu mähkmevahetuse protseduuri aja.

Appi tulevad ka erilised mänguasjad

Mähkmevahetust aitavad mugavamaks muuta ka mänguasjad. Hoia need mähkmevahetusasjade hulgas ja lase lapsel nendega mängida üksnes ajal, millal sina mähkmeid vahetad. Kui laps nendega muul ajal mängida ei saa, ei tüdine ta neist nii kiiresti ära. Need on tema jaoks eriti põnevad ja väärtuslikud mänguasjad. Pea meeles ka beebiga silmsidet hoida.

Kui öösel tekib vajadus mähet vahetada, tee seda vaikselt ja rahulikult. Ära süüta ereda valgusega lampe ja proovi mähe hämaras toas ära vahetada. Nii on lapsel kergem uuesti uinuda. Kui laps on öise mähkmevahetuse ajaks ainult pissinud, ei ole vaja ilmtingimata tema peput puhtaks pesta.

Pea meeles, et mähet vahetades kohtle oma beebit õrnalt. Ära tõsta teda pahkluudest üles, vaid selle asemel keera ta ühe külje peale. Räägi oma beebiga juttu, seleta talle, mida sa parasjagu teed ja hoia silmsidet. Tee kõike aeglaselt ja rahulikult. Kui lapsel tuleb nutt kurku, juhi tema tähelepanu mujale, anna talle näiteks mõni huvitav mänguasi. Järgi neid samme ja muuda see tüütu kohustus hoopis meeldivaks ja vahvaks rituaaliks!