1. Ära võrdle oma tütarde saavutusi, kui suured või väiksed need ka poleks. Lapsed võrdlevad end nagunii ja sinul pole vaja veelgi õli tulle lisada. Pea meeles, et nad on eraldi isiksused ning vaid see, et lastel on ühised vanemad, ei tähenda, et nad peaksid olema teineteisega või teiega sarnased.

2. Ära sildista. Pole aus nimetada üht tütart kaunitariks ja teist paksukeseks, see kas tõstab lapse enesehinnangu põhjendamatutesse kõrgustesse või hävitab sootuks. Või vastupidi - kaunitaril võivad tekkida tõsised õpiraskused, sest talle on eluaeg kinnitatud, et ta on väga ilus, kuid keegi pole teda tunnustanud tema õpitulemuste eest ja temast võib saada perfektsionist.

3. Kinnita neile, et oled nende üle uhke. Vanemate tunnustust ja kiitust vajavad lapsed kui õhku, ka siis, kui nad ise on juba nii suured, et väidavad, et neid tegelikult üldse ei huvita. Siinkohal pead hoolikalt jälgima, et kohtled ja kiidad neid võrdselt!

4. Korralda neile eraldi trennid ja hobid. Üsna suure tõenäosusega ei ole su mõlemad tütred andekad sportlased või imelised kunstnikud. Võib-olla on üks tubli jooksja, teine fantastiline pianist. Lase neil siis omal alal särada ning ära sunni neid oma mugavuse mõttes või oma ambitsioonide tõttu tegelema aladega, mille vastu neil tegelikult üldse huvi ei ole.

5. Veeda aega mõlema tüdrukuga eraldi. Muidugi on raske oma tegemiste kõrvalt isegi mõlema tütrega koos tegutsemiseks aega leida, kuid peaksid siiski võtma iga päev 10 minutit, et veeta aeg lapsega kahekesi. Lastele on sinu jäägitu tähelepanu ülimalt tähtis ning nad vajavad tunnet ja teadmist, et nad on sinu jaoks olulised ja tähtsad. Seda tunnet saad sa neile pakkuda kahekesi kvaliteetajal.

6. Ära vali pooli. Kui tütred kaklevad (ja seda võib juhtuda tihti), pole sinust aus asuda alati noorima kaitsele. Kui sa polnud just nende kõrval, ei tea sa, mis seal täpselt juhtus, kes alustas, kes midagi ütles või tegi. Mõlemad on süüdi ja mõlemad tuleb võrdselt karistada või kui nad on juba piisavalt suured, peaksid nad oma arusaamatused ise ära klaarima.

7. Võimalda neile teineteisest puhkust. Nad väsivad teineteisest täpselt samamoodi nagu sina väsid oma tüütust ülemusest või mõnikord isegi oma abikaasast. Eriti vajalik on puhkusehetked nädalavahetustel või koolivaheaegadel, kui nad peavad 24 tundi ninapidi koos olema. Saada üks sõbra juurde, järgmisel nädalal vii teine vanaemale külla või vähemalt ürita nädalavahetusel leida neile eraldi tubades eraldi tegevust. Siis on kindel, et nad tülitsevad ka vähem.

8. Julgusta neid koos tegutsema. Õdedevaheline side on midagi väga erilist ning mida rohkem nad koos aega veedavad - mängivad, joonistavad, kasvõi vaatavad telekat, seda tugevamaks see side muutub. Koos kasvades õpivad nad jagama, oma korda ootama, kompromisse tegema ja need on kõik eluks vajalikud oskused. Samuti on neil olemas sõber kogu eluks!

9. Piira taaskasutust. Muidugi on soodsam ja mugavam suurema õe riided, jalatsid, mänguasjad ja koolitarbed nooremale edasi anda, kuid ka tema vajab asju, mis oleks päris tema omad ja ainult talle mõeldud ja ostetud. Mida suuremaks noorem kasvab, seda rohkem areneb välja ka tema oma stiil ja sa pead andma talle võimaluse seda oma riietega väljendada.

10. Sul ei ole lemmikut! Kui raske see ka poleks - oma tütarde seast lemmikut välja valida sa lihtsalt ei tohi. Üks neist võib olla tõeline marakratt ja teine väike inglike, kuid nad on mõlemad sinu lapsed, nad on mõlemad osa sinust ja neil on omad head ja vead. Sa ei saa nende vahel valida ja üht teisele eelistada ilma teist väga sügavalt haavamata.

Allikas: Huffington Post

Jaga
Kommentaarid