Kuidas võidelda stressiga:

1. Analüüsi olukordi, kus sa koged tavalisest rohkem stressi. Probleemiks võib osutuda tähtaegadest kinnipidamine või siis ülemuse, alluvate, klientide jt avaldatud surve. Kui oleme selgitanud stressitekitajad, võime probleemiga tegeleda enne, kui selle mõju muutub nii suureks, et ähvardab meid enda alla matta.

2. Jälgi vestlust iseendaga. Me suhtleme endaga kogu aeg — võib-olla küll mitte valjult, aga see imepisike hääl meie peas mõjutab lähenemist tööle ja elule. Kui enesele kordame, et oleme stressis ja ülekoormatud ning meid ootab läbikukkumine, siis nii ka juhtub. Kui sellised negatiivsed mõtted pähe hiilivad, siis tõrju need eemale positiivsete mõtete abil. Loo plaanid probleemidest ülesaamiseks ja stress asendub enesekindlusega.

3. Kui tajume stressi lähenemist, oleks kasu eelnevalt mõeldud plaanist, kuidas seljatada stress, enne kui see muutub liialt võimsaks.

4. Ära unusta mõtlemast suuremale pildile. Hetkel sind mõjutav stress võib mõtlemise hägusaks muuta.

5. Iga pakilist probleemi, millega kaasneb stress, tuleks vaadelda tõeliselt tähtsate asjade valguses. Tee endale harjumuseks lühikeste “mõttepuhkuste” võtmine.

6. Tasanda oma meeli rahumeelsete mõtete või lõõgastava muusikaga.

7. Lisa oma igapäevaste tegevuste hulka ka lõõgastumis- või meditatsiooniharjutused.

8. Leia aega ka vaikuse ja üksioleku jaoks.

9. Piisav uni: unevaegus võib kahandada keha võimet stressiga toime tulla. Kuigi täpne vajalik une hulk optimaalsel tasemel toimimiseks erineb igal inimesel, on piisav uni asendamatu abiline hea emotsionaalse ja füüsilise tervise tagamiseks.

10. Tukastamine: kui sa ei suuda tukastada,siis püüa end vähemalt enne õhtusööki tunnikeseks pikali heita. Kui sa suudad tund aega niimoodi puhata, siis lisad oma elule iga päevaga tunni juurde.

11. Kui sa osaled tegevustes, mis tekitavad sinus tunde, et oled millegi üle kontrolli saavutanud, mõjub see sulle vaimselt vabastavalt. Proovi järele selliseid tegevusi, mis aitavad sul puhata nii vaimselt, füüsiliselt kui ka spirituaalselt.

12. Proovi ka kehalisi tegevusi, nagu aktiivne trenn, rattasõit, ujumine, jooksmine ja muud nauditavad hobid.

13. Tekita endas edutunnet ka teistes eluvaldkondades. Edu kogemine vabatahtlikuna tehtud tööl ning ühiskondlike või usuliste tegevuste juures võib aidata toime tulla kontrolli puudumisega, mida võime kogeda oma töökohal.

14. Leia enda ümber abivalmis inimesi. Stress võib meid sageli teistest eraldada ja seeläbi suureneb veelgi. Tugirühma liikmed aitavad meil stressi endale teadvustada, sellega silmitsi seista ja toime tulla.

15. Enda sees hoitud stress kasvab, kuni jõuab keemispunktini, ning võib plahvatada ebatervislikel ja ebaproduktiivsetel viisidel. Kui meid kuulavad inimesed, kes meist hoolivad, siis toimib see kaitseventiilina stressi surve leevendamiseks.

Allikas: Alkeemia.ee

Jaga
Kommentaarid