Istuge lapsega koos laua taha ja pange terve perega kirja reeglid, millest tuleb kinni pidada. Mis sellest, et laps ehk veel lugeda ja kirjutada ei oska, ta varsti ju õpib. Alustage sellest, et ütlete talle, et armastate teda ja tahate, et tal oleks maailmas hea elada, ja et kui laps oma ema-isa armastab, siis ilmselt ta ei taha, et vanematel oleks koos temaga kurb ja murelik elada.

Pange koos reeglid paika

Siis kirjutage reeglid. Laske lapsel endal ka rääkida, kuidas ta tahab, et asjad oleksid. Aga korrigeerige teda, kui selgub, et ta liiga enesekeskseid nõudmisi esitab. Muuhulgas tuleb kokku leppida, et kui söök on tehtud, siis lapse pärast uut sööki tegema ei hakata. Teiseks tuleb kokku leppida, et kõike, mida laps tahab, ei saa alati osta, sest tuleb õppida valikuid tegema. Kolmandaks tuleb kokku leppida, et kui laps käitub halvasti, siis järgneb sellele karistus. Lapselt saab küsida, millist karistust ta eelistaks, kas nurgas seismist või vitsa või mõneks ajaks mänguasjadest ilmajäämist. Ja eks te ise mõelge välja, millised kokkulepped teie peres veel vajalikud oleksid. Kommisöömise asjus, külast koju tulemise asjus, võibolla enda järelt koristamise asjus, magamamineku kellaaja asjus jne. Kuueaastane peaks ikka oma voodis ka juba oskama magada. Iseasi, kui ta vahel öösel kaissu tuleb (minu lapsed küll tulid kuskil 7. eluaastani ja ära me neid ei ajanud, lihtsalt hommikul avastasime, et meie juurde on üks kolmas nohiseja pugenud).

Osake last ette hoiatada ja varakult asjadest teatada

Veel soovitan kasutada võimalikult palju mina-teateid. Kui on vaja külast minema hakata või kindlal kellaajal magama minna vms, siis kasutada ennetavat teadet: “varsti lähme koju/magama”. Ja vajadusel seda enne minekut veel paar korda meelde tuletada, siis on protest palju väiksem või jääb üldse olemata.

Säilitage poes meelerahu

Ka poodi minnes tuleb lapsega enne kokku leppida, et ta tuleb kaasa siis, kui oskab hästi käituda, muidu teda lihtsalt kaasa ei võeta. Ja vahel võib kokku leppida, et ostame sulle paki kommi, saad ise valida. Aga see tähendab, et ülejäänud lapse soove ei rahuldata.

Õpetage laps mänguasju hindama

Kui on liiga palju mänguasju, siis laps ei oska neist hoolida. Sel juhul on mõttekas hulk asju silma alt ära panna ja paari kuu pärast vahetada. Võib ka üle vaadata, millega laps ei mängi enam ja küsida, kas ta oleks valmis sellest mänguasjast loobuma näiteks selliste laste heaks, kelle vanematel ei ole nii palju raha, et mänguasju osta. See õpetaks teda nägema ka teistsuguseid inimesi enda kõrval ja neisse hoolivuse ja abivalmidusega suhtuma.

Kaasake laps kodutöödesse

Kui ema süüa teeb, siis laps võiks aidata tainast segada või muud lihtsamat (6-7-aastane võiks juba natuke nuga ka kasutada osata). Koristada võiks koos: laps võtab madalamatelt pindadelt tolmu vms. Samuti mõjub lapsele hästi mingi koduloom, kelle eest hoolitsemine on tema ülesanne. Kui ei ole võimalik võtta koera või kassi, siis sobib ka hamster või merisiga vms.

Peamine, et ta hakkaks aru saama, et peale tema elab maailmas veel hulk teisi olendeid, kellega on vaja arvestada ja vahel on vaja neid ka aidata. Ja teiseks, et kõik soovid ei saa alati täituda, et vahel on vaja kannatust varuda ja vahel on vaja ka millestki loobuda. Ja et kui ta eksib, siis järgneb sellele vääramatult midagi tema jaoks ebameeldivat.
Aga mida ma tahan südamele panna: ärge kunagi öelge lapsele: sa oled paha laps. Öelge: sa käitusid valesti.

Aitäh, Paljulapseline, nende nõuannete eest! Loodame, et need teevad nii mõnegi lapsevanema elu lihtsamaks.