Mäng nr 1. Enesetähtsustamine.

Stsenaarium: Naine küsib mehelt, kas too ei tahaks puhkust, mis on nii vajalik ja oodatud, koos temaga veeta. Ja mees vastab: „Kujutad sa üldse ette, mis juhtub, kui ma praegu tööd ei tee ja puhkuse võtan?“

Eneseimetlejad-egoistid usuvad, et kogu maailm keerleb vaid nende ümber. Või vähemalt tahavad nad seda uskuda.

Üldiselt on nii, et kui nad räägivad, siis kasutavad nad sageli sõna „mina“ — ostavad nad siis midagi või käivad nad kusagil või tegid midagi või kui palju raha kulutasid. Selle vastu, kuidas naisel elu läheb, märkavad nad harva huvi tunda.

Kogu vestlus on ühepoolne ning neist endist. Nad on ennasttäis ja pretensioonikad. Kui näiteks teenindaja, keda nad veidi ootama peavad, neid kohe paika ei pane, muutuvad nad kannatamatuks ja võivad isegi vihaseks saada — isegi siis, kui on näha, et teenindajal on käed-jalad tööd täis.
Egoist mõtleb: „Kas nad siis tõesti ei taipa, kes ma olen!“

Mäng 2. Mitte mingit empaatiat ei sinu ega teiste suhtes.

Stsenaarium: Naine räägib mehele kolleegi sõbrast, kes võitleb vähiga. Ja mees vastab: „Paras talle. Ta suitsetas kümme aastat, enne kui maha jätta suutis. Mida ta siis lootis?“

Null protsenti empaatiat — lüüa inimest veel ka siis, kui too niigi juba käpuli maas on. See on väga ohtlik signaal!

Teiste halvustamine paneb nartsissistliku mehe ennast paremini tundma. Sügaval sisimas tunnevad nad alaväärsust, kuid hoolimata sellest püüavad kaaslaste suhtes üleolevalt käituda.

Mäng nr 3. Habras enesehinnang.

Stsenaarium: Naine, kes on personaaltreener, soovitab mehele hoolitsevalt, kuidas kõhulihaste harjutusi efektiivsemalt teha, sest teab, et mees tahab oma füüsist arendada, kuid teeb harjutusi sellisel moel, mis tal eesmärki saavutada ei aita.

Ja mees vastab: „Millest sa räägid? Ma teen neid väga hästi! Ning peale selle — ma ei peaks neid tegelikult üldse tegema. Oma vanuse kohta näen ma väga hea välja! Vaata parem ennast — peaksid pisut vaeva nägema ja mõnest liigsest kilost lahti saama!“

Ja jällegi — selle asemel, et huvi ja tänulikkust üles näidata, et teda aidati, vastab eneseimetleja kriitiliste märkustega, teeb haiget ja ajab mõttetut jura. Klassikaline nartsissistlik käitumine!

Foto: Shutterstock

Eneseimetlejad on tavaliselt küllaltki šarmantsed ja intelligentsed. Sageli lubavad nad sulle päikese, kuu ja tähed taevast alla tuua. Nad teavad, millistele nuppudele vajutada, et teeksid just seda, mida nemad tahavad.

Selsamal hetkel, kui lakkad käitumast nende soovide kohaselt, saavad nad vihaseks. Kui otsustad suhte lõpetada, tõukavad nad su endast eemale ning kuulutavad kogu maailmale, kuidas nad sinu ohvriks langesid.

Olgugi, et nende eneseimetlusliku käitumise ohver võid olla tegelikult hoopis sina, pea meeles, et ka nemad võivad samuti ohvriks osutuda ning vajavad tõesti abi.

Selle asemel, et inimesi märgistada, mõtle nii: „Armasta teda ja aita tal muuta oma käitumist!“ Kuid on oluline meeles pidada, et eneseimetleja ise peab tõesti tahtma oma käitumist muuta. Kui ta valib võimaluse, et ei soovi mingit abi, võta jalad selga ning mitte ainult kõnni, vaid lausa jookse ta juurest minema! Kui mees aga tahab abi saada, siis hea spetsialist saab teda aidata.

Kellegi armastamine ei tähenda seda, et peaksid laskma tal ennast ära kasutada. Sa võid meest armastada, kuid siiski tema juurest lahkuda.