2. Jutukad autosõidud. Selle asemel, et lapsi ühest kohast teise sõidutades autoraadiost muusikat ning uudiseid kuulata, vestle parem nendega ja küsi, kuidas nende päev möödus.

3. Sõnumitega külmik. Pane külmkapile valge tahvel, millele saab markeriga sõnumeid kirjutada — nii saate üksteisele lahedaid joonistusi või armsaid jutukesi jätta.

4. Ei mingeid telekaõhtuid. Telekas on tõeline seltskonnatapja. Lülitage see õhtul välja, jätke kõrvale ka telefonid ja arvutid ning veetke aega üksteisega.

5. Lauamänguõhtud. Leppige näiteks kokku, et igal neljapäeval mängite te pärast õhtusööki lauamänge.

6. Pühapäevapannkoogid. Ärgake pühapäevahommikul samal ajal ja tehke koos pannkooke, vahvleid või mõnda muud head hommikusööki. Imearmas algus mõnusale puhkepäevale.

7. Treeni kodus. Selle asemel, et terveks õhtuks jõusaali kaduda, tee vahel kodus trenni. Lastel võib olla väga lõbus ka sinu tegevusega liituda.

8. Kodu korda! Ära hakka üksinda garaaži koristama või kuue inimese pesust tulnud sokke sorteerima. Võta suurematel majapidamistöödel appi kõik väikesed abikäed.

9. Ühine sarjavaatamine. Ehkki telekas võiks olla kinni igal hetkel, mil sealt ei tule uudised, head filmid või mõne pereliikme lemmiksari, võiksite leida mingi saate või sarja, mida saate vaadata koos kogu perega.

10. Üks tsitaat päevas. Ilm on täis motiveerivaid ja mõtlemapanevaid tsitaate. Jaga iga päev oma lastega üht tsitaati ja küsi, mida nemad sellest arvavad. Võite jõuda vestlusteni, mida sa oodatagi ei osanud.

11. Sama tuba. Isegi kui sina pead kodus tööga tegelema ja lapsed oma asju ajama, tehke seda kõik ühes toas. Sõnatu ühtekuuluvustunne on ka väga oluline.

12. Lemmikloom. Ühised jalutuskäigud ja väljasõidud lemmikloomaga on heaks põhjuseks vahel perega veidi tihemini seina vahelt välja astuda.

13. Õhtusöögid laua ümber. Kui vähegi võimalik, sööge õhtust alati samal ajal, nii et kõik pereliikmed on laua taga ja keegi ei poe taldrikuga oma tuppa peitu. Ka nõud võiks pärast koos ära pesta, jaotudes pesijate ja kuivatajate tiimiks.

14. Kohtingud lapsega. Kui sul on rohkem kui üks laps, püüa igaühe jaoks leida ka individuaalset aega, mil saate vaid kahekesi olla muresid-rõõme jagada.

15. Õhtused unejutud. Kui lapsed on veel väikesed, loe neile igal õhtul unejuttu. Usu, need on hetked, mida hakkad hiljem palavalt tagasi igatsema.

16. Päeva parim ja halvim hetk. Las õhtusöögilauas ütleb iga pereliige, mis oli tema jaoks päeva parim ja mis päeva halvim hetk. See on palju tõhusam kui tavalised “hästi” vastused kui küsid, kuidas kellegi päev läks.

17. Munad, piim, köögiviljad… Las laps olla poenimekirja koostamisel abiks. Lisaks sellele, et tema saab tunda, et ka tema otsustab, mis poekorvis maandub, on sinul siis võimalik talle rääkida, miks mõned toidud on inimesele kasulikumad kui teised.

18. Meisterdama! Tehke koos kõik sünnipäevakaardid, värvige aiamööblit ja kujundage pisiasjadega laste tube.

19. Kino asemel muuseumisse. Järgmine kord minge kino asemel muuseumisse, kus laps saab palju rohkem põnevat ja arendavat infot kui ekraanilt värvilisi tegelasi vahtides ja popkorne mugides.

20. Silmkontakt! Ära unusta oma hommikuste kiirustamiste kõrvalt ka oma lapsele silma vaadata, talle naeratada ja märku anda, et kui kiire sul ka poleks, on tema sinu jaoks kõige tähtsam.

Allikas:redbookmag.com