Foto:Scanpix/PantherMedia

Sellist tüüpi emad ei jätaks oma last hetkekski üksi kui see oleks võimalik. Kui see on siiski vältimatu, peavad nad oluliseks pidevalt helistada ja muretsevalt küsida, kas kõik on lapsega korras. Nad kipuvad üle hoolitsema, üle toitma, liiga paksult riietama ning enamasti tuleneb see osaliselt ka sellest, et neil on ainult üks laps. Paraku ei lõpe see emmetamine ka lapse suureks saades ja kui laps peaks endale kaaslase leidma, siis võib sellest tekkida suur jama, kuna ema ei ole nõus oma lapse elust tagasi tõmbuma.

Kiitleja emme

Foto:Scanpix/PantherMedia

Kiitleja emme laps(ed) on alati kõiges parimad — vähemalt ta ise näib seda uskuvat. Tema lapsed on kõige ilusamad, kõige targemad, kõige osavamad ning väärivad kõikjal suurimat tähelepanu. Paraku teevad nad aga sellega oma võsukestele karuteene ning parimaks kiidetud lastest, keda on kõigist rasketest ja tüütutest asjadest eemal hoitud, on elus kõige äpuad, hädaldajamad, abitumad, rumalamad ning väikse empaatiavõimega. Paarisuhtes ei oska nad oma kaaslast märgata.

Boheemlasest ema

Foto:Scanpix/PantherMedia

Boheemlasema on ülihoolitseva emme üks vastandeid. Kui laps nutab, pistab ta luti suhkrusse ja lapsele suhu või leiab mõne teise leidliku lahenduse. Ta armastab oma lapsi väga, kuid sageli on ta omaenda tegevusest või mõtetest nii haaratud, et laps peab pigem sobituma tema rütmiga kui tema lapse omaga. Boheemlasemmede lapsed on harjunud magama igal pool mujalgi ehk rohkem kui oma voodis või siis lähevad nad sageli magama pärast keskööd, sest emmel pole võimalust või hoolt lapsega uneajaks koju joosta. Ja ime küll — midagi hullu ei juhtugi sellest, sest lapsed on väikesest peale harjunud, et elu toob pidevalt kaasa muudatusi ja uusi olukordi.

Tibiema

Foto:Scanpix/PantherMedia

Tibiemad tunneb kaugelt ära sellest, et nende lapsed võivad, kuigi ei pruugi olla ilusti riides, kuid nemad ise on alati viimseni sätitud, mõnikord ka teadlikult lapsest ilusamad. Mõnikord laieneb tibidus ka lapsekasvatusele ning kõigest muust enam pöörab selline emme kõige rohkem tähelepanu just lapse välimusele. Teist tüüpi tibiemmed hoolivad eelkõige iseendast ja laps näeb nende kõrval välja suisa hoolitsemata, mis tekitab üsna hämmastamapaneva kontrasti. Kui tibiema mõtteviis on pisut laiendatud, siis hakkab ta oma lapsest, eriti, kui tal on tütar, juba üsna varakult väikest tibi kasvatama. Võltsid naeratused, võltsküüned ja võltslokid koos läikivate ersatsriietega käivad siis kogu täiega ka lapse välimust puudutava tibinuse juurde.

Ema kui õde

Foto:Scanpix/PantherMedia

Selliseid emasid peetakse sageli oma tütarde õdedeks. Nad näevad noored välja, ongi nooruslikud ning nende lapsed kutsuvad neid sageli nimepidi. Sageli on selliste emade tütred rohkem vanaemade kasvatatud, kuna nad ise on pidanud tööl käima. Iseloomulik on ka see, et neid ennast kasvatas ka vanaema, seega kasvatabki selles naisliinis igaüks pigem oma lapselapsi ning lapsega on sõber.

Ema kui sõbranna

Foto:Scanpix/PantherMedia

See ematüüp on eelmisele lähedane, kuna ema ja laps suhtlevad võrdsega. Siiski ei pruugi olla nad väliselt üheealised või laps olla vanaema kasvatatud. Sõbrannasuhted tulenevad eelkõige ühistest huvidest: käiakse koos väljas, arutatakse maailaasju, ühised hobid.

Rongaema

Foto:Scanpix/PantherMedia

Rongaema on ema, kel pole tahtmist, suutmist või tuju oma laste eest hoolitseda ning kes nad hülgab. Selle nimetuse andmisel tuleks olla ettevaatlik, kuna alati ei ole hülgamise põhjused tahtlikud.

Karjääriemme

Foto:Scanpix/PantherMedia

Karjääriemmel ei ole aega oma lapsega rääkida ega tegeleda ning oma lapsest teab ta üldse väga vähe. Tema lapsed laps(ed) kasvavad lapsehoidjatega, vanamema või isaga ning ta on liiga asjalik selleks, et end mingite titeasjadega siduda. Siiski kannab ta materiaalselt laste eest hoolt ning korvab oma äraolekuid kingituste ja rahaga.

Pabistaja-ema

Foto:Scanpix/PantherMedia

Seda tüüpi emad satuvad paanikasse juba oma rasedusest kuuldes, see uus olukord tekitab neis hirmu ja paanikat. Kui laps on sündinud, võib iga vale liigutus ema paanikasse ajada. Ega ta mingit pisikut ei saa, kui ta põrandal mängib? Kas on ikka hea, et ta õues jalutab? Mis täpp see tal siin on? Pabistaja ema muretseb ka siis, kui laps veel ei kõnni või ei räägi, kuigi ta on alles 8-kuune. Pabistamise põhuseid on lõputu hulk ja mure ei lahku sellise ema südamest hetkekski.

Sõltuvuses ema

Foto:Scanpix/PantherMedia

Sellele emale on elus kõige olulisem tema sõltuvus ning laps huvitab neid harva. Olgu see mehed, alkohol, narkootikumid vm, laps on vaid selle kõrval segav tegur. Seda tüüpi ema laps olla on kõige kurvem saatus. Siiski armastavad selliste emade lapsed oma emasid sageli väga, justkui mõistes, et nad on õnnetud inimesed, kes on oma sõltuvuse orjad. Lapse isiksusele jätab aga ema tugev sõltuvus eluaegse jälje, millega tal tuleb täiskasvanuna toime tulla.

Mõistlik ema

Foto:Scanpix/PantherMedia

Mõistlik ema muretseb, hoolitseb parasjagu, annab lapsele hingamisruumi, räägib temaga muredest, kuid säilitab samal ajal täiskasvanu autoriteedi. Ilmselt on see ideaal, mis alati ei õnnestu.

Kuigi kõik emad ei ole ideaalsed, tahavad enamik neist oma lapsele parimat ja seda oleks oluline mõista. Paljudel emadel puuduvad eeskujud, teadmised või oskused. Sellisel puhul võib osutuda isa tasakaalustavaks jõuks. Emasid ei tohiks siiski maha teha, kuna igal inimesel on ainult üks ema.

Ka Facebookis tegutsevaid emmesid võib erinevate tunnuste abil gruppidesse jagada, loe SIIT ja otsusta ise, kas tead ka mõnda sellist emmet.

Ka mänguväljakutel näitavad emad oma erinevaid külgi ja nende kohta võid lugeda SIIT

Missuguseid erinevaid ematüüpe kohtad rannas, sellest loe SIIT