Mehed on paariteraapiasse tulles endasse tõmbunud

Spetsialisti sõnul vaatab mees oma naisele otsa ja küsib, millest nad siis kõnelevad. Mehed väldivad enda probleemidest rääkimist. See tundub neile lihtne lahendus, sest arvavad, et mured kaovad iseenesest.

Selgub, et paljude meeste mõttemudel on siiani sarnane 1960. aastate arusaamale. See tähendab, et naine vastutab suhete ja läbisaamise eest ning tegeleb lastega. Seetõttu on naise kontroll kodus suurem. Mehed soovivad tülisid vältida ja jätavad enda soovid unarusse. Sama mudelit näidatakse mitmetes telesarjades, filmides ja reklaamides. Seda propageeritakse ka ingliskeelsete lööklausetega t-särkidel: näiteks happy wife, happy life. Aga õnnelik suhe on tegelikult võimalik vaid siis, kui mõlemad sellesse panustavad ja mõlemad oskavad teise panust hinnata.

Mehed loobuvad oma isiksusest

Paljud mehed, kes tulvad suhteteraapiasse, on ise murede põhjustajad. Nad räägivad, et naine käsutab, on rahulolematu ja kõik toimub ainult naise soovide järgi.

Uuringute sõnul on mehed aga sellisel juhul ise kõik ohjad naisele andnud. Hoopis mehed on tihti need, kes küsivad naiselt, millisesse restorani sööma minna või kuhu reisile sõita. Meestele meeldib, kui nende eest hoolitsetakse ja neid suunatakse. Aga tulemusena satuvad nad niimoodi tihti ka lapse rolli, mis ei meeldi ühelegi osapoolele.

Lisaks selgub, et paljud mehed on hoolivad, tundelised ja suudavad oma perekonna eest väga hästi hoolitseda. Nad teevad kodutöid, süüa ja on toetavad. Samas unustavad nad enese ja neil puuduvad unikaalsed mõtted, ideed ja kirg.

Hea ja tugeva suhte aluseks on võrdsus

Toimivas suhtes on mõlemad osapooled andjad ja saajad. Ollakse võrdsed ja üks inimene ei vastuta kõikide kohustuste eest. Samuti ollakse rasketel hetkedel üksteisele toeks.

Nii mehed kui ka naised peavad tegema kompromisse, et suhe toimiks. Kompromisside tegemine tähendab, et mõlemad loobuvad millestki. Kui üks inimene loobub liiga paljust, kaotab ta oma isiksuse. See muudab omakorda suhte igavaks ja algne sära kaob ära. Kui ühele langevad kõik kohustused, siis ka see mürgitab suhte.

Isiksuse olulisusest räägib ka David Finch, kes on kirjutanud raamatu How to be a better husband: One Man's Journal of Best Practices.

Finch rääkis, et mõni aasta peale raamatu ilmumist oli ta teel konverentsile. Enne minekut ütles talle ta abikaasa, et nende abielu on läbi. Kirjanik oli seda kuuldes vapustatud, sest ta oli enda sõnul hea abikaasa ja täitnud kõik naise soovid.

Reisilt naastes tundis Finch segadust. Esimesel võimalusel läks ta oma abikaasa juurde ja küsis, mis valesti läks. Naine seletas mehele, et nende abielu on läbi sellisel kujul nagu see siiani olnud on. Täpsemalt soovis naine pöörata uue lehekülje, mitte lahku minna.

Finchi abikaasa sõnul oli mees kaotanud enda isiksuse. Ta proovis naisele igal võimalusel meele järele olla. See muutis ta igavaks ja kogu suhte etteaimatavaks. Naise sõnul oli nende suhtes kadunud sära, energia ja spontaansus. Ta soovis, et mees leiaks üles oma isiksuse ja mõtleks endale selgeks, mis talle meeldib, huvi pakub ja mida ta elult tahab.

Lapsepõlvel on suur mõju

Spetsialisti sõnul oskavad need mehed perekonna eest paremini hoolitseda, kellel on lähedased suhted emaga. Tavaliselt õpib laps emalt, kuidas olla hooliv ja perekonna vastu hea.

Teine uurimus leidis, et ema-poja suhe mõjutab positiivselt poja väärtushinnanguid ja armusuhteid täiskasvanueas. Kui läbisaamine emaga on negatiivne, siis võib pojal hiljem esineda identiteedikriis. Samuti võib ta olla naiste suhtes arglik, sest tema alateadvuses on nad võimukad ja kritiseerivad.

Suur mõju on ka lapsepõlves kinnistunud arusaamadel inimese soost tulenevast sotsiaalsel rollil ehk käitumisviisil. Kui arusaam soorollist on väärastunud ja isa käitub emaga üleolevalt, kipuvad noormehed hoidma ema poole. Mõnedel kujuneb välja süütunne sellepärast, et nad on meessoost või üritavad nad end ületöötamisega kogu aeg tõestada. Samuti on neil identiteediprobleemid.

Sellised mehed ei tea täiskasvanueas, kes nad on ja mis neile meeldib. Nad on arglikud ja ei julge võtta konkreetseid seisukohti. Neil esineb raskusi oma mõtete väljendamisega. Samuti otsivad nad endale alateadlikud elukaaslaseks inimese, kes on kontrolliv.

Teraapia aitab

Esimese asjana paluvad psühholoogid teraapiasse minnes meestel määratleda, milline on nende koht suhtes. Samuti suunavad spetsialistid mehi mõtlema lapsepõlvekogemustele ja kujunenud arusaama maskuliinsusest. Meeste jaoks on tähtis, et nad saaksid eelkõige aru, milline on nende roll ja koht nende suhtes. Alles siis saab leida probleemile lahenduse.

Allikas: psychalive.org