Suhtemustrid on esimesest abielust teise väga kerged üle kanduma. Miks? Põhjusi on palju, kuid enamik neist näib olevat seotud lastega — distsipliin, kasuvanema roll, lojaalsus- ja rivaliteediteemad. Kui aga suhe on usalduslik ja lähedane, saadakse ka stressirohketest olukordadest kergemini üle.

Partnerile oma südame avamine võib tunduda raske — tunned, justkui seaksid sa ennast ebakindlasse ja haavatavasse positsiooni. Jah, armastamine ja enda armastada laskmine ongi seotud riskiga. Armastuses ei ole midagi surmkindlat, pole garantiisid.

Neile, kes on korra juba lahutanud, on armastuse kaotamise tunne, usaldamatus ja reetmine tuttavad asjad. Isegi kui su partner sind ei petnud, tundub mõnikord, et ta ei tegutsenud sinu parimates huvides ning viskas teie suhte liiga kergekäeliselt kõrvale, valides lahkumineku, selle asemel, et suhtega selle parandamise nimel tööd teha.

Seega on täiesti mõistetav, et teise või ka kolmanda abielu puhul kardad, et see kõik juhtub taas. Kuid jättes tunded väljendamata ning hoides neid vaid oma sügavamates hingesoppides, kaugened partnerist aina enam. Riskifaktoreid teise abielu lagunemiseks on muidugi mitmeid, kuid läheduse puudumine ja see, milline on teie emotsionaalne häälestatus, on siiski peamised.

Oluline on mitte lasta argusel endast võitu saada. Kujutle end avatud ja ausas suhtes olevana, aja kartus, läbikukkumishirm ja minevikus saadud haavad hingest minema — nendega koos sa armastust ja lähedust ei koge.

Foto: Shutterstock

1. Ava ennast vähehaaval. Väikeste sammudega liikudes kasvab enesekindlus ning sa julged end järjest haavatavasse positsiooni seada. Alusta väikeste ja igapäevaste asjade arutamisest (ajakava, menüü), sealt edasi on raskemate juurde (laste distsiplineerimine, rahaasjad) liikuda on juba kergem.

2. Ausus ja suhtlemine on teises abielus võtmesõnad. Rääkige rahaasjadest, oma minevikust, suhetest lastega ja endise abikaasaga.

3. Andesta. Andestamine ei õigusta haigettegemist, kuid lubab edasi liikuda. Tuleta endale meelde, et olete sama meeskonna liikmed.

4. Veeda aega abikaasaga kahekesi, ilma lasteta. Romantiline kohting või öö rikastavad suhet, isegi siis, kui tegemist on vaid õhtuse jalutuskäigu ja kaasahaaratud kiirtoidu söömisega.

5. Väljenda oma mõtteid, tundeid ja soove lugupidaval moel. Vimm ja pahameel tekivad siis, kui tundeid ja mõtteid peidate. Seega ole haavatav ja ava ennast, ära mata negatiivseid emotsioone endasse.

6. Arutage rahaasju ja isikutevahelisi konflikte privaatselt. Kuid üldisi perekonnaasju arutage kõik koos.

7. Ärge lase lastel teie vahele tulla. Kasuvanema roll on pigem sõbra ja toetaja, kui korralekutsuja oma. Õpi lastega suhtlemiseks uusi meetodeid ja jaga neid kaasaga.

8. Lepi sellega, et elus on olemas nii tõusud kui langused. Püüdke üksteist paremini mõista — ja ka lapsi ja kasulapsi.

9. Ära esita ultimaatumeid stiilis, et kui asjad ei parane, siis ma lähen ära. Ära isegi mõtle lahutusele, sest kui sul see võimalus silmade ees püsib, on risk lahku minna suurem, ütlevad psühholoogid.

10. Sõlmi endaga kokkulepe olla kannatlik. Ajapikku hakkavad asjad toimima.

Allikas: divorcedmoms.com