Neile ei saa pahaks panna, et nad ei vaata sinna, kuhu fotograaf soovib ja ei hoia oma käsi täpselt nii nagu tahetakse. Sellesse asjaollu tuleks suhtuda aga loominguliselt ja soovitud tulemus saada hoopiski mängides. Tahad lapsest tõsist portreepilti? Ära palu tal suud kinni hoida ja pingsalt kaamerasse vaadata. Piisab täiesti sellest, kui palud tal lihtsalt hästi tasakesi olla ja kuulata näiteks, kuidas tuul puhub. Selline variant on tema jaoks arusaadav ja fotograaf saab soovitud ilme. Rõõmsamate piltide puhul tuleks nendega pildistamisega samaaegselt mõnda mängu mängida. Kõik mängud sobivad! See on lastele eakohane tegevus ja pildistamine ei tundu tüütu. Ühtlasi saab sellisel viisil ka loomulikumad pildid.

2. Lapsi pildistades lasku nendega samale tasandile

Selles pole midagi imelikku, et imikut pildistades mööda põrandat roomama pead. Kaamera on sellisel juhul lapse silmadega samal tasandil ja hea pildi kätte saamine on tõenäolisem.

3. Pildista palju!

Kui leiad hetke, mida jäädvustada tahad, siis tee väga palju pilte järjest. Nii on tõenäolisem, et hiljem neid üle vaadates leiad pildi, mis ideaalselt sobib. Hea oleks ka kui fotoka mälukaart oleks üsna suur ja veel parem kui mälukaardi kiirus oleks vähemalt 15mb/s.

4. Proovi pildistada loomulikus valguses

Miski ei ole fotograafile parem, kui loomulik valgus pildistamisel. Välk on küll väga hea ja asendamatu abimees, kuid päikesevalgust see siiski ei asenda. Seda eriti juhul kui fotografeeritakse väiksemate ja lihtsamate kaameratega — nende välk on vaid hädaabijuhtudel hea sõber, kuid väga head tulemust on raske saavutada. Väljas pildistamisel on ka hea, et säriajad on lühemad ja liikumist on parem jäädvustada — pildid ei jää udused.

5. Pildi kadreerimisel proovi kaader täita vaid olulisega

Läbi optilise pildiotsija või ekraani pealt vaadates käi silmadega üle terve kaader. Kui näed seal midagi ebaolulist siis aitab liikumine. Liikudes saab muuta pildi nurka ja ehk ka ebaolulise kaadrist välja jätta. Aitab ka optiline-zoom, ehk lähedale toomine. Lastest tehtud portreede puhul on tihtipeale väga mõjuv kaader, kus lapsenägu täidab pildist enamiku.

6. Õige kohavalik on tähtis

Head kohad on koduaiad, kus on lapsele juba kõik tuttav ja segavaid faktoreid on vähem. Siis tead, et kogu tähelepanu kuulub sinule. Teine variant on just vastupidine: viia laps kuskile, kus on väga huvitav. Nii saad temast loomulikumaid pilte, mis on head sündmuse jäädvustamiseks.

7. Suhtle lapsega!

Terve see aeg, kui üritad lapsest pilti teha — räägi temaga! Küsi lemmikloomade kohta, küsi kuidas parimal sõbral läheb. See hoiab fotograafi- ja lapsevahelist sidet, mida on hiljem näha ka pildis.

8. Võta asja mitte kohustuse vaid lõbusa ühistegevusena

Ära pahanda, kui käsku ei täideta, kui laps võibolla pildile jääda ei taha. See on tema õigus! Ja pilti pahurast lapsest pole ju pärast kellelegi hea näidata.

Fotograaf Miramii Maarja Vaheri töödega saab lähedamalt tutvuda SIIN, küsimused või tellimustööde soovid võib saata aga aadressil miramii@miramii.com