Siin tutvustame, missugused lapsed on Jäär, Sõnn ja Kaksikud. Keri all ja vajuta noolele, et leida õige tähemärk!

Jäär — 20 märts kuni 20 aprill

Sinu väike Jäär on sõltumatu ja energiline meelelahutaja. Ta paneb enda trikkidega oma vanemad ja ka kasvatajad ning õpetajad muidugi ahastama, kuid enamasti vanematele meeldib, et nende laps tunneb end teiste hulgas hästi ja saavutab kergesti liidripositsiooni.

Kui sa jälgid oma last teiste hulgas, siis näed peagi, et just tema dirigeerib kõike, mis ümberringi toimub. Mõnikord tuleb sul talle selgitada, et kasvatajad ja õpetajad teevad siiski oma otsuseid ise ja neid ei maksa käsutada. Siis õpib ta peagi neid kamandamise asemel lihstalt suunama endale meelepäraste lahendusteni.

Ta ei jäta enda panust kunagi tähelepanuta. Kui tema meeskond võidab, siis saab ta küll aru kõikide panustest, kuid arvab siiski, et eelkõige võideti tänu tema oskuslikule innustamisele ja juhendamisele, mis võib ka õige olla, sest karismaatilise liidri järel joostakse tõepoolest kiiremini.

Teiste laste vanemad võivad sinu väikese Jäära domineerimissoovi aga ka pahaks panna, sest see takistab nende endi laste esilekerkimist. Sinu väike Jäär mõtleb oma peaga ja koolis on tal raske alluda korraldustele, mis talle mõistlikud ei tundu ja mida vanemaks ta saab, seda rohkem see omadus temas süveneb. Sinu Jäärast laps võtab vastu kõik riskantsed väljakutsed ja ta on piisavalt enesekindel, et ka tagasilöökidega toime tulla. Jäär leiab alati mingi huvitava lõbustuse või uurimisretke ja tirib oma seiklustesse ka koolikaaslased. Kui klassil tuleb lahendada rühmaülesandeid, võib just Jäär olla see, kes probleemile uutmoodi läheneb või mittetraditsioonilise lahenduse pakub.

Jäärast lastel on palju uusi ideid ja kui need ka iga kord ei tööta, siis sellepärast mingit põdemist pole, sest alati leiab mingi uue huvitava teema. Leia oma väikesele Jäärale ka väljaspool lasteaeda või kooli põnevaid tegemisi, sest igavlev Jäär on väga irriteeriv kaaslane. Kui ta on aga sõiduvees, siis inspireerib ta kõiki.

Sõnn — 20 aprill kuni 20 mai

Sõnnist lapsele meeldib, kui asjad tema ümber on rahulikud ja mugavad ning maitsevad hästi. Neile meeldib olla tuttavas seltskonnas — kõige parem, kui Sõnnike tunneb neid inimesi sünnist saadik. Mistõttu oleks hea, kui teda ei solgutataks erinevate lasteaiarühmade ja koolide vahet. Kui kolimine ja uue keskkonnaga harjumine on siiski vajalik, siis tutvusta teda uue ümbruskonnaga tasapisi juba varakult. Kuna ootamatud plaanide muudatused häirivad teda, siis ongi rutiin sellise lapse kasvatamisel sinu suureks abiliseks. Kui ta on ise leidnud enda jaoks parima viisi, kuidas tema kooliasjad on organiseeritud, siis parem on mitte neid omatahtsi ümber tõsta. Juba lasteaialapsena teavad nad, mida nad tahavad selga panna ja mis mänguasjadega mängida. Kui ta on juba mingi trenni omaks võtnud, siis võid olla mureta — ta käib seal ilma tõrgeteta pikka aega ja jõuab ka tulemusteni.

Kui sinu Sõnnist laps on ette võtnud kas nuputamismängu või matemaatikaülesanded, siis on tal oma kindel viis, kuidas ta seda lahendada kavatseb ja on väga raske talle selgeks teha, et on ka teisi, võibolla paremaid ja lihtsamaid võimalusi. Ta peab ise selleni jõudma. Kui ta on otsustanud midagi saavutada, siis alla ta ei anna. Kui aga sina oled otsustanud teda millegi pärast näiteks oma tuppa saata, kuni ta meelt muudab, siis võid arvestada sellega, et lähed teda ise mitme tunni pärast või siis lausa järgmisel päeval paluma, et ta sealt toast välja tuleks, sest allaandmine või kellegi teise tahtmise järgimine talle konfliktisituatsioonis ei sobi. Ta paneb sind oma kangekaelsusega tõsiselt proovile. See pole talle endalegi alati kerge, pinged kogunevadki talle kaelapiirkonda, vaata et ta ennast piisavalt liigutaks.
Sõnnist laps tunneb end armastuna ja kaitstuna, kui jagad talle palju kallistusi ja koosistumist. Ta on sõprade hulgas oma lojaalsuse tõttu hinnatud kaaslane ja tema ise hindab kõrgelt ka perekonnaga koosolemist.

Kaksikud — 21 mai kuni 21 juuni

Kaksikud on võluvad, intelligentsed ja dünaamilised. Lasteaiarühma kõige uudishimulikum laps on kindlasti Kaksik. See, kes koolis on valmis igat eksperimenti läbi viima, samuti. Neil on igale sinu vastusele juba uus küsimus järgnemas ja ära kunagi oma lapsele uudishimu pahaks pane, sest see on lihtsalt tema loomuses.

Lasteaiaeas võid temaga kõigest põnevast rääkida ja huvitavate nähtuste kohta pilte vaadata. Kohe, kui ta lugema õpib, saad ta lastele mõeldud teadusraamatute juurde suunata. Varsti teab ta kõikidest valdkondadest midagi ja võib igal teemal vestelda. Kuid tal on raske seda ühte ja ainust huviala leida. Mistõttu ta võib ka kooliajal oma lemmikaineid vahetada ja igal aastal uue trenni valida. Tema hobid konkureerivad pidevalt omavahel.

Rutiin on miski, mida ta oma ellu ei soovi. Isegi, kui haigus sunnub ta voodisse, leiab ta arvutist või raamatust piisavalt erinevaid teemasid, millega ennast tegevuses hoida. Koolis saab ta enamasti kõigega hakkama, püsivat huvi millegi vastu on aga pisut raskem tekitada, sest kõik on huvitav.

Nad on ülihead suhtlejad ja näitlejad. Tihti tuleb neile õpetada, et ka teistele tuleb anda võimalus oma mõtteid väljendada. Näiteks koolis, kui tegemist grupitööga. Kaksikutest lapsel tuleb aegajalt oma pjedestaalilt alla ronida ja teiste laste hulgas olles õppida, et mitte kõik ei mõtle ega räägi nii kiiresti, kui nemad.

Kaksikud on võluvad isiksused ja nad saavad sellest ka ise varakult aru. Väikesed Kaksikud oskavad manipuleerida nii vanematega kui panna teisi lapsi tegema, mida nad soovivad. Ka koolis võivad nad olla osavateks niiditõmbajateks.

Lojaalsus, isegi oma pereliikmete suhtes, pole neil nii tugevalt arenenud, kui teistel tähemärkidel. Kuna nad ise on suured manipuleerijad, siis tingimusteta armastus pole nende jaoks just iseenesestmõistetav. Koolis nad teavad, kuidas käituda, kellega suhelda ja mida teha, et saavutada maksimaalseid tulemusi. Nad arvavad tihti, et elus nii ongi. Õpeta talle, et ühiskonnas on küll käitumisreeglid, mille järgimine tagab edu, kuid sinupoolse armastuse pälvimiseks ei ole vaja midagi spetsiaalset ette võtta, see on alati olemas.

Kui sinu laps on kas Vähk, Lõvi või Neitsi, siis loe SIIT
Kui sinu laps on kas Kaalud, Skorpion või Ambur, siis loe SIIT
Kui sinu laps on kas Kaljukits, Veevalaja või Kalad, siis loe SIIT