Kaassõltuvusest vabanemiseks ja oma elu joondeseadmiseks on olemas toimivad võimalused. Selleks pole vaja aastaid psühhoanalüüsis oma minevikku lahata, et välja selgitada, miks hakkas kõik kord viltu vedama. Enamik meist teab väga hästi, mis elus kohendamist vajaks. Kuid kas on vaja kogu saasta enne äraviskamist sorteerida? Asendades küsimuse „miks?” küsimusega „kuidas?” ja lõpetades minevikus tuhnimise, astume esimese sammu tervema elu poole. Süüdistamine ei paranda seda, mis on olnud. Kõik vaimsed õpetused ja eneseabitehnikad rõhutavad andestuse ja aktsepteerimise tähtsust hingerahu saavutamises.

Suhe raha ja tööga

Suhted ei hõlma ainult inimesi. Milline on su suhe raha, staatuse, töö või oma kehaga? Sellest oleneb sinu sõltuvuse ja vabaduse aste.

Paljud meist on üles kasvanud keskkonnas, mida juhtis ema depressioon, isa alkoholilembus, väärkohtlemine, võlad jne. Kuna keegi meile midagi ei seletanud, pidime ise endale seletusi leiutama ja pealegi tegema näo, et kõik on kõige paremas korras. Kui paljudel meist on praegu suhteid, mis põhinevad samasugustel arhailistel dogmadel?

Asjade nimetamine nende õigete nimedega on esimene samm. Terve suhe eeldab iseenda aktsepteerimist ja rahu sõlmimist sellega, mismoodi maailm funktsioneerib. Sa ei saa muuta maailma ega oma partnerit, aga sa saad muuta oma suhtumist. Sa ei saa muuta oma ülemust, kuid tööle minnes saad muuta küsimusi, mida juhile esitad. Sa ei pääse võlgadest, kui jätkad endises tempos kulutamist, aga saad loobuda (alustuseks) ühest krediitkaardist. Suhe rahaga peegeldab adekvaatselt suhet iseendaga.

Kaassõltuvuse juured on düsfunktsionaalses peretaustas, kus oli puudu emotsionaalsest ja/või füüsilisest juhendamisest ja toetusest. Me võtame endaga kaasa selle, mida oleme näinud ja kogenud. Depressioon, saladused ja sõltuvuskäitumine esinevad perekondades olenemata sellest, millise autoga sõidetakse või kui kallis või viletsas majas elatakse. Kui laps elas alkoholisõltlaste peres või kui lapsevanemal oli varjatud suhteid, millest teati, aga polnud lubatud rääkida, siis võis lapses areneda soov „kõike heaks muuta” ja „hoolida liiga palju”. See on kalduvus korjata üles teiste inimeste valu ja püüda seda heastada mis tahes hinnaga.

Praegustest sõltuvuslikest käitumisjoontest vabanemiseks tuleb leida endas vaprust minna tagasi kaugesse aega, lahendada, mõista ja lõpuks andestada. Andestamine on võti paljude vaimsete õpetuste puhul.

Mõtle järgneva üle.

Kas ütled „jah”, kui tegelikult mõtled „ei”?

Kas oled üles kasvanud keskkonnas, kus alkohol, puudus või kontroll olid igapäevaelu tavaline osa?

Kas oled ülihoolitsev või -hooliv, võtad kõike isiklikult ja südamesse ning tunned vajadust kõike korda teha ja parandada?

Kas su perfektsionism on sind (ja su lähedasi) viimseni ära kurnanud (tüüdanud)?

Kas hirm on sinu jaoks oluline motiveerija? Kas kasutad hirmu teiste motiveerimiseks?

Kas sul ei jää enda jaoks üldse aega?

Selleks et endaga tööd teha, ei pea olema suhtes ega tahtma kellegagi paarisuhet luua. Piisab sellest, kui heidad pilgu perekonnale ja peresuhetele, kust sa pärit oled. Mida varem hakkad märkama juhtivaid seaduspärasusi, seda selgemalt suudad eristada suhteid, mis sind enam ei teeni, suhetest, millel on sulle midagi pakkuda. Ärka üles!