Sa pole tõenäoliselt selline partner, kelle su ämm ja äi oma lapsele valinud oleksid

Mille järgi sa oma partneri valisid? Füüsilise atraktiivsuse? Loomingulisuse? Intelligentsuse? Hea huumorimeele tõttu? Need iseloomujooned, mida meie oma kaaslastes hindame ei lähe tavaliselt kokku omadustega, mida meie vanemad meie kaaslastes austavad. Samal ajal, kui meid tõmbavad inimese poole näiteks tema hea välimus, põnev isiksus või hea huumorimeel, hindavad meie vanemad suurema tõenäosusega selliseid omadusi nagu hea perekonna ajalugu, korralikud majanduslikud väljavaated või sarnased religioossed või etnilised taustad. Just nende mitte kattuvate eelistuste tõttu võime valida enda kõrvale sellise inimese, keda meie vanemad poleks eales meie partneriks isegi kaalunud. See võib viia esialgse mitte meeldimiseni meie vanemate poolt, millest võib olla vägagi keeruline üle saada.

Sa näed liiga hea välja

Mõned suurimad vastuolud kaaslaste valikul täiskasvanud laste ja nende vanemate vahel ilmnevad siis, kui teemaks on füüsiline atraktiivsus (hea välimus, pikkus, treenitus jne). Evolutsiooniteooria kohaselt jälgime kaaslases (ka alateadlikult) just neid omadusi seetõttu, et tahame oma tulevastele järglastele garanteerida head geenid. Meie vanematel aga võivad hoopis muud head põhjused olla, miks nad mõne esmapilgul kauni välimusega kaaslase vastu on. Teooria ütleb ka seda, et naised, kes on oma meespartneritest parema välimusega, võivad suurema tõenäosusega mõelda suhte lõpetamisele ja uute partnerite vastu huvi üles näidata. Mehed aga, kes on oma tüdruksõbrast parema välimusega võivad olla vähem valmis suhtesse panustama ning järglaste planeerimisega tegelema.

Meeste emad võivad alateadlikult pikaajalisi suhteid halvustada

Kui küsiksid mõne mehe emalt, kas ta tahaks oma pojal näha stabiilset, turvalist, pikaajalist suhet, vastaks ta jaatavalt. Meeste jaoks aga ei pruukinud evolutsiooni ajaloo vältel monogaamsed, pikaajalised suhted ihaldusväärsed olla. Teooria kohaselt on meestel ja naistel erinevad optimaalsed paaritumisstrateegiad kindlustamaks, et nende geenid saavad tuleviku põlvkondadele parimal võimalikul kujul edasi antud.
Teoreetikute väitel võib mehe parim paaritumisviis olla mitu lühiajalist suhet erinevate naistega, et kindlustada oma geenide edasikandumine. Vastupidiselt aga ei pruugi naised sellisest strateegiast sama kasu saada. Naise jaoks võib hoopis olla parim leida kaaslane, kes pakub talle pikaajalist suhet ning aitab kasvatada tulevasi lapsi ja nende eest hoolitseda. Ämma sekkumine oma poja suhtesse võib olla tema alateadlik soov aidata pojal oma „seemet levitada“.

Lisaks, naiste emad peaksid püüdma oma tütre ja väimehe suhet omalt poolt võimalikult lihtsaks teha, et kindlustada seda, et mees jääb naise kõrvale kauaks. Huvitav on asjaolu, et ämmad hindavad oma suhteid väimeestega tunduvalt paremaks kui läbisaamist miniatega. Veel enam, ämmade sekkumine võib ka nõrgestada nende poegade suhteid ja abielusid.

Otsene võistlus ressursside ja tähelepanu tõttu

Ajaloolised tõendid väidavad, et kui perekonnas oli samaaegselt lapseootel mitu naist, jäid nende järeltulijad väiksema tõenäosusega ellu. Seda tõenäoliselt seetõttu, et kõikide pereliikmete vahel jagati vaid võrdne arv toitu. Ämmade ja miniate vahel võisid siis konfliktid tekkida, kuna ressursside saamiseks tekkis suurem võistlus. Tänapäeval on seesugused konfliktid muidugi harvad juhused, kuid ämmad võivad siiski tunda, et nad võistlevad oma miniatega poegade aja ja tähelepanu pärast. Mõned uuringud on väitnud, et vanemas eas naised võivad suurema tõenäosusega hüljatust tunda ning seda nõrkade suhete tõttu nende miniatega. Ämmad võivad ka juba eos muretseda, et laps ja tema uus partner jätavad ta oma elust kõrvale.

Kuidas konflikti vähendada?

Teadlased, kes ämmade, äiade ja miniate ning väimeeste vahelisi konflikte uurivad on välja tulnud ka soovitustega, kuidas need raskused ületada. Üks soovitus on näiteks see, et püüa ämmale ja/või äiale tõestada, et sa oled nende lapsele tõepoolest hea kaaslane ning näita neile, kui palju oma kaaslasest hoolid. Lisaks, kui sa pole partneriga veel abielus, loob juba enne pulmi ämma ja äiaga head suhted see, kui nendega ka omaette koos aega veedad. Kui konflikt aga püsib, pead seadma abielu esikohale: need inimesed, kes tunnevad oma elukaaslase poolt ebameeldivates olukordades, mis seotud ämmade-äiadega, toetust, on lõppkokkuvõttes palju rahulolevamas ja õnnelikumas suhtes.

Missugused on miniate kummalised lood oma ämmadest, loe SIIT!

Allikas: psychologytoday.com