Õed on kasulikud su vaimsele tervisele

Sul on halb tuju? Helista oma õele!

Aastal 2010 korraldasid Brighami ülikooli teadlased koos Journal of Family Psychology organisatsiooni liikmetega uuringu, kus osales üle 70 inimese. Selgus inimesed, kellel oli õde ja said temaga vajadusel suhelda, tundsid end vähem üksildasena, ka polnud nad nii palju elus pettunud ega tundnud nii suurt puudust armastusest.

„Õed arendavad meie suhtlemis- ja kompromissioskust," ütleb Alex Jensen, Brighami ülikooli õppejõud, kes on spetsialiseerunud perekondlike suhete uurimisele.

Õed muudavad meid kaastundlikuks

Brighami ülikooli teadlased väidavad, et õe omamine muudab lahkemaks ja mõistvamaks. „Ükskõik kui hooliv lapsevanem ka ei oleks, ta ei saa anda edasi samu õppetunde, mida õed omavahel teineteisele õpetavad. Konfliktid, kaklused ja leppimised, mis õde vahel ette tulevad, on lastele väga kasulikud," kinnitab uuringu eestvedaja Laura Padilla-Walker. „Kaklused nõuavad pärast ka leppimisi ja kompromisse, just nende kaudu me õpimegi."

Õed õpetavad eluks vajalikke suhtlemisoskusi

Tuleb välja, et õed õpetavad meile palju konfliktide lahendamise ning kellegi eest hoolitsemise kohta. Sa õpid näiteks enese kehtestamist ja oma arvamuse avaldamist, et astuda vastu oma vanemale karmile õele, kes sinu üle alati võimutseda üritab. Noorema õega üles kasvades õpime enamasti hoolitsemist, vajadusel võid olla ebakindlale väiksele õele ka eeskujuks, sõbrannaks ja kaitsjaks.

Poisid, kellel on õde, oskavad naistega paremini suhelda

Brighami ülikooli uuring leiab, et mehed, kes on kasvanud üles vähemalt ühe õega, on tulevikus paremad naistega suhtlejad, kui need, kes olid ainsad lapsed või neil olid ainult vennad. (See töötab ka vastupidi.)

"Eriti kasulik on õde teismelistele poistele," ütleb Alex Jensen. "Õelt on hea küsida vastassoo kohta nõu ka sellistel teemadel, millest vanemate või oma sõpradega rääkida ei julgeta. Lisaks kasvab õega suheldes poisist härrasmees, ta on viisakas ja hooliv ning astub alati õrnema sugupoole eest välja."

Õed muudavad meid iseseisvaks ja ambitsioonikaks

2009 aastal avaldasid Briti psühholoogid, et inimesed, kes kasvasid üles vähemalt ühe õega, olid eesmärkidele pühendunumad ja iseseisvamad, kui need, kes kasvasid vaid vendadega.

Õed aitavad leida sisemist tasakaalu

Sama 2009 aasta uuring, kus osales 571 inimest vanuses 17 kuni 25, leidis, et õe omamine aitab leida sisemist tasakaalu. Täpsemalt, osalejad, kellel oli vähemalt üks õde, suutsid paremini hakkama saada stressirohketes olukordades ja olid üleüldiselt positiivsema elusuhtumisega kui teised uuringus osalejad.

Miks just õed, mitte vennad, aitavad meil siiski tasakaalu leida? Tony Cassidy sõnul peitub saladus enda emotsioonide väljendamises. Naised avavad end rohkem ja on valmis ka oma tunnetest rääkima. See loob terve ja turvalise õhkkonna, mis julgustab avatud suhtluse teket. Avatud suhtlus aitab kaasa tervete ja õnnelike inimsuhete tekkele, tervele minapildile ja enesekindlusele. Naised (ehk õed) julgustavad tihti oma avatusega end paremini väljendama kogu oma perekonda.

Foto: Shutterstock

Allikas: huffingtonpost.com