2. Liigne ärevus
Kasvav laps õpib alles iseennast tundma ning ta käib koolis, kus tuleb samuti uusi asju õppida ja peale kõige antakse koju ka veel tööd kaasa. See kõik on lapse jaoks niigi väsitav ja ärevust tekitav ning kodus ees ootav närviline keskkond ei tee asja paremaks. Lapsel oleks ilma liigse ärevuseta palju lihtsam kõigega hakkama saada.

3. Raskused oma emotsioonide mõistmisel
Uuringud näitavad, et probleemses peres kasvanud lapsed ei oska mõista ega tõlgendada oma emotsioone. Keeruliste peresuhete keerises võib laps saada karistada tegude eest, mida ta üldse ei teinudki. Lapsele võib puhkusereisist või perepeost jääda mälestus suurest tülist, mille vanemad aga unustavad ja olnud sündmust hoopis ülistavas võtmes mäletavad. Sellised segased signaalid manipuleerivad lapse reaalsustajuga ning nii ei saa laps õppida oma emotsioone tundma.

4. Suhted saavad kannatada
Nagu mainitud, siis laps õpib suhtlemist kodus, kuid saades kodus kaasa valed suhtlusviisid, saavad kannatada kõik tulevased suhted. Nii romantilised, sõbra kui ka kolleegidevahelised suhted. Täiskasvanuna kasutab probleemsest perest pärit laps alateadlikult negatiivseid suhtlusviise ega pruugi seega kahjustavast tegevusest ise arugi saada.

Allikas: www.higherperspectives.com

Jaga
Kommentaarid