Kui inimestel palutakse potentsiaalse partneri kõige olulisemaid omadusi loetleda, leiab esimeste hulgast lahkuse, füüsilise atraktiivsuse, põneva iseloomu ja hetkese või potentsiaalse sissetuleku. Olles aga ükskord juba suhtes, muutuvad mõned omadused teistest tähtsamateks. Uurngite andmeil on just need paarid oma suhtega enim rahul, kelle suhtes kerkivad parimate omadustena esile soojus ja lojaalsus. Teisalt tunnevad vähem rahulolu suhtes need paarikesed, kelle ootused langevad kokku vaid staatuse, sissetulekute, füüsilises atraktiivsuse ja põnevuse osas. Samuti leidis uuring, et kui partneril esines puudujääke välimuses, staatuses ja põnevas iseloomus, kuid samas oli ta soe, lahke ja lojaalne, siis ei mõjutanud see suhet halvasti. Teisisõnu on kõige olulisemad küljed partneri juures siiski üksteises mõistmine, truudus ja lahkus.

Partnerite sarnasus

Tuleks otsida kaaslast, kes on sulle sarnane. Mahukas uurimus näitab, et meiega samu väärtusi ja hoiakuid jagavad inimesed mõjuvad meile ligitõmbavamalt. Seetõttu on ka sarnased paarikesed suhtes õnnelikumad ning tunnevad suuremat rahuolu. Kui lisaks langevad suures osas kokku mõlema poole maitse-eelistused, huvid ja ootused elult, esineb suhtes vähem konflikte, sest nii on lihtsalt vähem lahkarvamusi. Lisaks on püsivamad just need abielud, kus mõlemad pooled on kohe alguses sarnased hariduselt, vanuselt ning soovivad saada sama palju lapsi.

Lisaks on kaaslase leidmisel edukamad inimesed, kes otsivad endaga sarnaseid jooni. Tõenäosus leida endale keegi sarnane on lihtsalt suurem, sest ainult lahked ja ilusad inimesed on suurema tõenäosusega juba hõivatud. Kontakti leidmine aga inimesega, kes on vaimustatud samast sarjast või hobist, on aga märksa lihtsam. Niisiis tasub pöörata tähelepanu rohkem partneri sisemusele kui välisele.

Vastutus- ja kohusetunne

Kohusetunde aluseks on usaldusväärsus, praktilisus, reeglite järgmine ning organiseeritud olemine. Need omadused ei pruugi küll kõlada kõige atraktiivsemalt, ent on head pikaajalises partneris. Kohusetundlikud inimesed toovad neid omadusi ka suhtesse ning just seetõttu on nad usaldusväärsemad ning nendele võib alati kindel olla. Kohusetundetu inimesega on suhtes aga raskem olla, sest nad võivad ootamatult näiteks kokkulepitud plaanid tühistada, jätavad majapidamistööd tegemata, käituvad muretult või ei suuda oma lubadusi täita. Nii et lõppude lõpuks võib see kohusetundlik kutt keskkoolist, kellel olid alati kodutööd tehtud, palju usaldusväärsem ja parem kaaslane olla kui alguses tundus.

Emotsionaalne stabiilsus

Üks isikuomadustest, mis meie suhet enim mõjutab on emotsionaalne stabiilsus. Need, kes kipuvad olema tujukad, hellakesed, rahutud või ärrituvad iga pisiasja peale, on keerulised koosolemiseks. Läbi viidud uuring näitab veel, et neurootilised ehk emotsionaalselt ebastabiilsed inimesed on suhtes vaidlemishimulised, tülitsevad rohem ning lahutavad abielu suurema tõenäosusega. Lisaks tunnevad nad suuremat kadedust ja ei andesta kergelt. Niisiis tasub olla ettevaatlik ja juba suhte alguses välja selgitada, kas tegemist on emotsionaalselt ebastabiilse partneriga. Kui jah, siis kerge see suhe olema ei saa.

Soov suhte nime pingutada

Alustades värsket suhet, on keeruline ette näha, kas ja kuidas elu kulgema hakkab ning milline näeb see suhe välja peale mõnd kuud või mitut aastat. Samuti, kuidas tuleb kaaslane toime erinevate probleemidega ning millised võivad olla ootamatused suhtes. Võimalik on aga aru saada kui palju nad suhte nimel pingutavad ning erinevaid takistusi ületavad. Tekib küsimus, et kuidas? Seda peegeldub nende üldises suhtumises suhtesse.

Uuringud näitavad, et inimestel on suhete osas kahte tüüpi uskumusi — suhte kasvamine ja saatus. Need, kes usuvad saatusesse, arvavad, et suhe kas on õige või vale. Kui asjad hakkavad halvemuse poole minema, arvavad saatusesse uskujad, et järelikult pole nad ikka määratud selle inimesega koos olema ning kui oleks, siis läheks kõik iseenesest nii nagu minema peab. Teised, kes aga usuvad suhte kasvamisse, on tugeva ja õnneliku suhte nimel nõus vaeva nägema ning mõistavad, et suhe muutub tugevamaks ja paremaks aja jooksul ja kõik ei peagi kohe iseeneseslikult tulema, sest inimesed ja arvamused on erinevad. Seetõttu on need kaks erinevust ühed olulisemad. Kui saatusesse uskujad näevad mõnd takistust, kipuvad nad arvavama, et suhe on hukule määratud. Samuti proovivad nad vältida vaidlusi ning vihastavad, kui peavad enesele mõnd partneri viga tunnistama, sest sellest järelduks, et saatus ei soosi seda suhet. Vastukaaluks soovivad aga suhte kasvamisse uskuvad partnerid rääkida probleemidest avameelselt ning suhtuvad pingutustesse positiivselt.

Allikas: psychologytoday.com

Jaga
Kommentaarid