1. Vähem nurisemist. Negatiivset lihtsalt enda sisse koguda on vale, aga harjumus pidevalt viriseda loob meie ümber nõiaringi, mis kinni hoiab. Kui halb tunne või mõte peale tuleb, ütle endale „tühistan”, püüa millelegi meeldivale mõelda… ja harjuta sellist asja. Kui selline asi loomulikuks kujuneb, võib see maailma muuta.

2. Vähem vabandamist. Alustuseks ära vabanda selle eest, mille eest sa tegelikult ei vastuta. Teiseks ära vabanda selle eest, et sa oled olemas ja ka sul on omad vajadused ja soovid. Pidev vabandamine muudab nõrgaks — nii teiste silmis kui ka harjutab endast mõtlema kui kellestki, kes ei saagi ise midagi muuta. Sa ju ikka tead, et kõik põhineb sinu enda otsustel ja valikutel?

3. Vähem endaga kurjustamist. Sa ei pea iga väikese eksimuse või valekäigu eest end mõttes karistama. Keegi pole täiuslik. Pidev endaga tigetsemine rikub ainult enesehinnangut.

4. Vähem kehakaalule mõtlemist. Tähtis on hoolida endast kui tervikust, mitte eelkõige sellest, et palju sa kaalud. Prioriteet olgu see, et saad piisavalt mineraale ja toitaineid, mitte endale kõige keelamine.

5. Vähem klatšimist. Sa pole parem kui inimene, kellest klatšid. Nii et lõpeta ära, põhikool on ammu läbi. Mida elus külvad, seda ka tagasi saad.

6. Vähem oma mõtetes elamist. Mõtete keskendumine viib ülemõtlemiseni, mis viib omakorda stressini, ja sealt läheb kõik veel hullemaks. Keskendu parem tundele oma sees, mis iganes see parajasti on. Keskendu tundele ja hinga. Kuni kergemaks läheb. Mingi hetk läheb kindlasti!

7. Vähem kainet mõtlemist. Kõhutunne on vähemalt sama tähtis kui kaine mõtlemine. Su keha on tark ja kogub pidevalt ümbritseva kohta infot, nii et rumal oleks seda infot ignoreerida, kui see sulle kõhutunde vahendusel „kandikul kätte tuuakse”. Kaine mõistus on just see, mis eksitab, paneb rumalaid otsuseid tegema ja siis neist kinni hoidma.

8. Vähem teistest sõltumist. Sa pole enam kuuene ega peaks alati teistelt abi küsima, kui midagi vaja teha või arutada on. Kui sa elus ühtegi otsust iseseisvalt ei tee, siis kuidas sa peaksid ennast usaldama õppima ja üldse osavamaks muutuma?

9. Vähem alkoholi või koguni narkot. Väike vein ei tee veel paha, kui tuju peale tuleb, aga pidev napsutamine või „pidutsemine” ei vii kuhugi. See rikub nii igapäevaelu kui ka tulevikuväljavaateid, sest meelitab kõige muu suhtes passiivseks jääma.

10. Vähem tšättimist ja tekstimist. Just nii, pane telefon käest! Sinu ümber on terve maailm ja sina vahid muudkui ekraani, nagu see muudaks midagi paremaks või ilusamaks. Sule telefon ja ava end päriselule.

11. Vähem enda võrdlemist teistega. Mingit ausat võrdlust siin teha ei saa, igaühel on erinevad taust, karma, oskused, kogemused jne. Sa võid leida alati kedagi, kes tundub edukam või vähem edukas. Pidev võrdlemine on puhas energia raiskamine.

12. Vähem kartmist. Mingis olukorras või millegi suhtes hirmu tunda on normaalne, aga kui see sinu üle valitseb, on sul vähe lootust oma elu nautida. Oled kuulnud väljendit, et tõeline elu algab sealt, kus sinu mugavustsoon lõppeb?

13. Vähem teiste arvamusest hoolimist. Sa ei saa tegelikult teada, mida nad sisimas mõtlevad. Ja kuigi nad ei pruugi seda välja näidata, põevad nemad ka teiste arvamuse pärast. Päeva lõpuks loeb ainult see, et mida sa ise endast arvad, nii et keskendu sellele tunnele ja vajadusel selle parandamisele. Kui ei oska, loe uuesti punkti nr 6.

14. Vähem enda raiskamist. Millegi väärtusliku saamiseks tuleb esmalt pingutada, aga sellest ei tohi komme iseennast ja oma väärtuslikku energiat raisata. Olgu see töö, suhe või mis iganes — kui eelkõige annad, siis on aeg püüda olukorda muuta või midagi uut leida.

15. Vähem suhetes üksi üritamist. Kui sina oled peamine, kes üritab, siis pole kaaslane väärt sinuga koos olema. Keskendu kaaslastele, kes näevad ka sinu väärtust, loobu neist, kes ei näe.

16. Vähem kellegi püüdmist. Kui sa pead kedagi püüdma, siis on see halb algus ja viib tõenäoliselt selleni, mida kirjeldasime punktis nr 15. Kui leiad õige kaaslase, siis sul pole vaja teda meeleheitlikult püüda — ta tuleb sulle poolele teele vastu.

17. Vähem enda piiramist. Sa ei taha kunagi õudusega avastada, et elu on läbi ja sina ei teinud kõike seda, millest iga päev mõtlesid ja unistasid. Sind hoiab kinni peamiselt su oma mõistus (kui sa just vangis pole). Koli teisele poole maakera. Võta see töökoht vastu. Lähene inimesele, keda juba kaua salamisi armastad. Parim elu on see, kus vähemalt üritasid.

18. Vähem põdemist. Kui sa minevikku endas raske kohvrina kaasas kannad, siis väsitab see ruttu. Püüa leida asju, tegevusi ja mõtteid, mida naudid, selle asemel, et kogu aeg nimekirja teha asjadest, mis välja ei tulnud, või inimestest, kes sind halvasti kohtlevad.

Kui soovid rohkem suhete teemal lugeda, siis vaata Suhted.ee