Aastate jooksul tekivad peredes omad jõulutraditsioonid — kommide peitmine padja alla, jõuluhommikul kaissu pugemine, vanavanemate juures toimuvad jõululõunad ja muu, mis aastate jooksul omaseks saanud ning turvatunnet tekitanud.

Pärast lahkuminekut tuleb kõikide nende asjade suhtes uusi otsuseid vastu võtta. Millised traditsioonid võtta, millised jätta. Üldine soovitus oleks selline, et jäta need, mis puudutavad vaid sind ja last ja vaata üle need, mis puudutavad ühist koosolemist.

Need nõuanded aitavad ennast kokku võtta, et lahkuminekujärgselt jõuludest siiski rõõmu tunda ja seda rõõmu ka oma lapsele pakkuda:

1. Ära häbene oma perekonnalt ja sõpradelt jõulupidude küllakutseid vastu võtta, sa oled ju siiski lahku läinud, mitte surmava viiruse küüsis

Iga kurbus tuleb muidugi endast läbi lasta, kuid su lapsele pole seda tarvis, et ta sinu jõuluaegset kurvastamist päevade kaupa nägema peaks. Ole jõulude ajal koos heade sõprade ja lähedastega nii siis, kui laps on sinu juures, kui ka siis, kui laps on sinu eksiga koos. Teiste inimeste elurõõm on nakkav, ehkki sa sellesse võibolla hetkel ei usu. Nii sina kui laps näete ja tunnete koos oma sugulaste ja sõpradega jõuluaega veetes, et tegelikult ei ole maailm päriselt kokku kukkunud.

2. Loo uued jõutraditsioonid

Kui teil oli seni kombeks jõuluajal kogu perega koos teha midagi, mille meenutamine sind praegu nutma ajab, siis mõtle välja uued jõulutraditsioonid. Muuda need uuendused lapse jaoks ahvatlevaks ja eriliseks. Minge koos kas uisutama või jõuluetendusele, küpseta koos lapse parimate sõpradega piparkooke või meisterdage koos ise jõuluehteid.

3. Süütunne ei muuda olukorda paremaks

Ära mõtle pidevalt sellele, kui õnnetu võib olla sinu laps, et ta ei saa jõulude ajal mõlema vanemaga koos olla. Vaata asjale parem hoopis teise nurga alt. Lapsel on nüüd ühe jõulupeo asemel kaks, üks koos sinuga ja üks koos sinu endise kaasaga. Kui laps on ka kurb sellepärast, et te kõik koos ei ole, siis luba tal vabalt oma kurbust väljendada, kuid tuleta talle meelde ka seda, et teda on ootamas kaks toredat jõulude tähistamist, kusjuures mõlemad vanemad pingutavad seekord õnnestumise nimel ilmselt isegi rohkem, kui tavaliselt.

4. Tehke koos heategusid

Nii banaalne, kui see ka ei tundu, siis see, et jõuluajal üheskoos heategusid teete, on abiks mitte ainult neile, kelle heaks te üheskoos tegutsete, vaid ka sulle ja lapsele. Kui viite loomadele süüa või kogute mänguasju haigetele lastele, siis see liidab teid ja tekitab samas ka uue, vaid teie jõulutraditsiooni.

5. Tee koostööd oma eksiga

Olge mõistlikud ja arutage omavahel läbi, kuidas lapse jõuluaja planeerite. Kes mida kingib ja kes lapsega ühe või teise pere sugulastel külas käib. Leppige kokku, et ei musta üksteist lapse ees ja ei hakka last kinkidega enda poole meelitama. Samuti ei sobi lapsele oma jõuluaegset üksindust kurtma hakata. Seda koormat ei laota lapse õlgadele. Paljud lahutatud vanemad leiavad, et kui keskenduda oma lapsele ilusa jõuluaja loomisele, siis on ka endal kergem see periood, mis siiamaani perekondlikku koosolemist tähistas, üle elada. Järgmisel aastal on juba lihtsam.

Parim kingitus mida sina ja sinu eks lapsele jõuludeks teha saate, on see, et olete oma lapsele armastavad vanemad ka siis, kui te enam koos ei ole.