1. Kui kaua kestis sinu pikim suhe ja mitu korda oled eelnevalt abielus olnud?

2. Miks sinu varasem suhe (või abielu) purunes?

3. Kas sa oled oma pereliikmetega ja lastega (kui neid on) lähedane?

4. Milline on sinu tavapärane viis lahendamaks konfliktsituatsiooni?

Ära eelda, et sinu kaaslasel on suurepärased oskused tülide lahendamises. Pigem on oluline teada, kas tüli kerkides püüab kaaslane probleemi vältida ja selle eest põgeneda või näeb ta selles võimalust suhet tugevamaks muuta ja koos ühiselt kasvada.

5. Kuidas näed suhet kellegagi, kellel on laps(ed)?

6. Kuidas suhtud laste saamisesse? Mitu last on sinu ideaal?

7. Kas arvad, et paarid peaksid omavahel kodutöid ja lastega seotud kohustusi jagama? Kui jah, siis milline on sinu arust võrdne jaotus?

8. Milline on sinu suhtumine abielulahutusse? Mis on sinu arust hea viis muutmaks suhet raskel ajal paremaks?

9. Kuidas suhtud truudusetusesse?

10. Millisena näed enda elu 10 ja 20 aasta pärast?

Kui jääd vastustega üldjoontes rahule ja arvad, et sinu potentsiaalne kaaslane on sobilik olema sinu pereliige, tuleb hoolsalt valida aeg, millal teda lastele tutvustada. See on üks esimesi küsimusi, mida lastega inimesed suhtenõustajale esitavad. Tasub võtta rahulikult, sest isegi kui oled pööraselt armunud, tekib tahes-tahtmata tülisid. Pole vaja, et lapsed nende tülide tunnistajateks oleks, mistõttu loksutab just aeg kõik paika. Võib-olla tundub alguses kõik ideaalne, kuid paari kuu möödudes selgub, et lood on teisiti.

Enne partneri lastele tutvustamist tuleks lapsed eelnevalt olukorraga kurssi viia. Aeg ja koht mängivad suurt rolli selles, kas esimene kohtumine läheb hästi või mitte ja milline on laste arvamus ja suhtumine. Esialgu on mõttekas korraldada lühike ja kiire kohtumine, mitte pikk ja veniv õhtusöök.

Teine põhjus rahulikult võtmiseks on laste lootus, et peale lahkuminekut lepivad ema ja isa ära ja on jälle koos. Seetõttu võtab lastel harjumine aega ja kui uus suhe tuleb nende jaoks liiga kiiresti, võivad nad vaenulikuks muutuda.

Eksperdid soovitavad hiljem lastelt uurida, milline on nende arvamus ja tunded, et saada tagasisidet. Tuleb olla kindel, et lapsed ei tunneks end kuidagi ohustatuna ja et neil oleks sinu kaaslase seltsis mugav olla. Muidu võib neil tekkida tunne, et nad just kui kaotaksid oma isa või ema kellelegi teisele ja et nad võivad üksikuks jääda. See mõjutab väga palju sinu edasisi suhteid lastega. Kui võimust võtab üksildustunne ja armukadedus, võivad lapsed hoopis vaenulikuks muutuda.

Samuti peaks lastele uuest kaaslasest pisut pikemalt rääkima, et nad ei tunneks segadust. See kehtib rohkem väiksemate laste puhul. Uuringud näitavad, et kümneaastased ja nooremad arvavad sageli, et nende vanema uus kaaslane on veider ja käitub imelikult.

Küll aga on vanemad ja täiskasvanulikumad lapsed leplikumad uue partneri osas, kui nooremad lapsed. Siiski tunnevad ka nemad teatud armukadedust, on ema-lapse suhet uurides täheldatud. Uuringud näitavad, et puberteedieas noorukeid häirib nii-öelda avalik intiimsus ehk kui sul on kodus 13-aastane, siis pole hea mõte oma uue kaaslasega lapse ees musitada. Samuti tuleb nii oma endise kui uue kaaslasega suheldes meeles pidada, et nooremad lapsed matkivad paljustki oma vanemaid. Niisiis mõtle alati, kas sa sooviksid, et sinu laps käituks suhetes samamoodi.

Allikas: yourtango.com