Veemärgid (Vähk, Skorpion ja Kalad) ning Maamärgid (Sõnn, Neitsi ja Kaljukits) on vastuvõtlikumad, ettevaatlikud ning tundlikud. Kas neid on siis lihtsam vaos hoida ning kergem endast välja viia?

Loe ja vaata, kas sinu lapse käitumine vastab tema sodiaagimärgi iseloomustustusele!

Aga kui tahad teada, milline oled emana, siis emahoroskoopi loe SIIT

JÄÄR

Foto: Shutterstock

Väikesele Jäärale meeldib alati olla esimene ning kartmatu. Ta on kaugel ettevaatlikkusest ning ettenägelikkusest. Seetõttu ei maksa teda ohtudega hirmutada, ta ei karda niikuinii, vaid õpetada tegutsema keerulistes olukordades. Ta on kindel oma jõus, valmis initsiatiivi enda kätte haarama ning vaatamata ohule pidevalt riskima.

Jäär on peaaegu alati liikumises, ettevõtlik ning kärsitu. Las ta teeb mõned vead, muidugi vanemate kontrolliva pilgu all. Selliselt õpib laps kiiremini, sest hoiatused temani enamasti ei jõua. Tuline temperament soodustab võistlusvaimu arengut ning tal on lihtsalt hädavajalik oma indu realiseerida.

Vaoshoitud energia võib väljuda vihasööstudena ning argessiivsusena, väga tugeva surve all isegi ootamatu palaviku ning närviatakina. Katsed teda vaos hoida ei too midagi head. Leia tema energiale parem mõistlik rakendus. Väike Jäär võib väga äge olla, sellepärast tuleb teda veenda häält tõstmata ning ärritumata. Laps elab impulsiivselt, suure tegutsemistahtega, järelikult on tal kasulik spordiga tegeleda. Mida ta ka ette ei võtaks, saavutab ta edu tänu oma tahtejõule.

SÕNN

Foto: Shutterstock

Sõnnist laps näib rahulik, kuid kuna teda häirib kindlusetuse tunne, ei riski ta ilma vajaduseta. Siiski on ta väga kangekaelne ning nõuab alati oma. Ta on oma vanematest enamasti järjekindlam ja reeglina ka saavutab oma nõudmise. Teda on raske endast välja viia, ärritunult ei suuda aga Sõnn kuidagi rahuneda. Tema kangekaelsus võib välja paista kui järeleandmatus ning põikpäisus. Kõik rasked küsimused on tarvis lahendada temaga lahkelt, kuid kindlalt ja ilma sundimiseta, mis vaid vihastab last.

Väikese Sõnni melanhoolne temperament ning lapsevanema kartused tema pärast võivad muuta ta kahtlevaks, usaldamatuks ning liiga araks ja raskepäraseks. Vanema enesekindlus aga on toeks Sõnni emotsioonidele. Kuna ta on realist ja praktik, siis omandab ta vanema juhtimise all edukalt eluks vajalikke kogemusi. Omandatut oskab ta hiljem suurepäraselt realiseerida. Talle meeldib kasutada kõige lihtsamaid, kuid kindlaid ning äraproovitud vahendeid.

Sõltub vanematest, kas nende laps on pingul ja rõhutud või hoopiski köidikuist vaba. Sõnnist laps ei rapsi tühja ja enamasti teeb teoks kõik, mille ette võtab. Seepärast valibki ta ettevõtmisi hoolikalt.

KAKSIKUD

Foto: Shutterstock

Kaksikutest mudilast on raske paigal hoida. Tekib mulje, et ta jookseb igas suunas korraga. Tal on elav, rahutu ning kergesti erutuv iseloom. Vaheldused ei hirmuta teda, sest ta kohaneb nendega kiiresti. Lapsel on pidev vajadus oma uudishimu rahuldada. Lisaks on ta võimeline mitut asja korraga tegema — ta on osav ning omab head koordinatsioonivõimet. Kaksiku jaoks peab olema loodud ohutu ruum liikumiseks.

Sellisele lapsele on kasutu range distsipliini ning oma tahte pealesurumine, ta libiseb selle alt elavhõbedana minema. Tema elurõõmu pole võimalik taltsutada ega tagasi hoida. Ometi juhtub lapsega harva tõsiseid ebameeldivusi, kuna temas on sünnipärast nobedust, osavust ning tähelepanelikkust. Neid omadusi tuleks lapsele õpetada kasutama tema enese kasuks.

Väike kaksik kuuleb ja näeb absoluutselt kõike, tal on rikas fantaasia ning tugev ettekujutusvõime. Ja kui mudilane ka mõtleb enese jaoks välja mõned hirmud, siis räägib ta nendest tingimata vanematele, kellel jääb vaid üle teda vastupidises veenda ning maha rahustada.

VÄHK

Foto: Shutterstock

Väike Vähk on äärmiselt tundlik laps, kes peidab oma hingesügavustesse kõik solvumised, samuti ka kindlusetuse. Vanemate halvad tujud mõjuvad talle raskelt — Vähike muutub morniks, ärrituvaks ning kinniseks. Lapse jaks on vajalik kaitstuse tunne, vanema heakskiit ning lähedastest inimestest tulenev kindlusetunne. Vähk peab olema kindel, et tema kodu ja perekond on ohutu paik, kus võib varju otsida ebameeldivuste eest. Laps vajab väikest urgu kodus, kõige kindlamat varjupaika, mis kuulub ainuüksi temale.

Mudilasel on väga erk närvikava ning vanema vähimgi ebakindlus tekitab temas otsekohe tugeva sisemise rahutustunde ja kutsub esile pisarad. Emotsioonide tagasihoidmine pole probleemi lahendus — nendele on tarvis anda väljapääs. Laps vajab oma ebakindluse ületamiseks vanemate heakskiitu.

On tarvis tema algatusi toetada ning esile tõsta ta iseseisvust. Vähi iseloom on ohtlikult vastuoluline: ühelt poolt püüd isikliku vabaduse ja sõltumatuse poole, teisalt — soov suruda end endast tugevama isiksuse vastu.

LÕVI

Foto:Scanpix/PantherMedia

Pisike Lõvi on oma demonstratiivsusega ning sooviga iga hinna eest peaosalist mängida ere indiviid. Püüdes tähelepanu võita, võib ta lausa järelemõtlematust ilmutada. Lapsega ei peaks sellepärast riidlema ega tema uhkust riivama. Mida rohkem Lõvile peale sunnitakse teatavat käitumisliini, seda jonnakamalt ta vastu hakkab, eriti “tunnistajate” juuresolekul — ta ei kannata lööke oma enesearmastuse pihta ning tema jaoks on väga oluline, milline näeb ta teiste silmis välja.

Lõvilaps hakkab varakult unistama suurtest tegudest ja kuulsusest ning tema jaoks pole midagi hullemat madalast enesehinnangust. Las ta parem hindab oma väärtust üle, seda on lihtsam parandada.

Kuna väike Lõvi on töökas, siis on talle tema saavutuste hindamisel vajalik mitte tühipaljas, vaid reaalne hinnangu andmine.

NEITSI

Foto: Shutterstock

Neitsist laps on sajaprotsendiline realist — arutlev ning ettevaatlik. Ta suhtub juba varasest lapseeast saadik kõigesse äärmiselt tähelepanelikult. Analüütilise mõtlemisvõimega mudilane hakkab — omandanud mõningaid teadmisi — kõike kritiseerima. Vanemad on esimesed, kes seda enda nahal tunda saavad. Mitte vähem kriitiline pole laps ka enese suhtes. Ära heida oma Neitsist lapsele tema harvasid tegematajätmisi või möödapanekuid ette, ta on nendest niigi teadlik. Kui vanemad sellesse samuti oma panuse lisavad (selle asemel, et teda toetada ja julgustada), süveneb lapses otsustusvõimetus ning sisemine rahutus.

Neitsi reeglina ei unusta solvanguid ega andesta neid kergesti. Et oma rahutusest üle saada, asub laps kõike hoolikalt planeerima ning varakult läbi mõtlema, seejuures tunneb ta, et ei suuda mõeldut teoks teha. Püüeldes täiuse poole, asub ta pingeliselt ning kannatlikult tööle, kuid kindlusetunnet oma jõus ei saavuta ta otsekohe, siin läheb tarvis vanemate mõistvat abi.

Samas on Neitsist laps oma olekult äärmiselt võluv ja see pehmendab neid kriitikanooli, mida ta sinu, kui lapsevanema, suunas teele saadab. Kui ta saavutab vanemate toel enesekindluse, kasvab temast erakordselt meeldiv, tark, humoorikas ja abivalmis noor.

KAALUD

Foto: Shutterstock

Reeglina on Kaaludest lapsel rahumeelne iseloom. Ta püüab vältida ilmseid konflikte ning silub oskuslikult kõik vasturääkivused. Laps soovib kogu hingest, et kõik oleks hästi ning on kompromissi saavutamise nimel valmis ohvriteks. Ta elus valitseb suur segadus, kuna ta peab tingimata tegema valikuid. Laps ei usu eriti oma tugevusse ning võib lõputult kaua kahelda enne otsuse vastuvõtmist. Kuni ta veel üpris pisike on, peaks teda sellistest situatsioonidest säästma.

Kaalud ei armasta eriti füüsilisi koormusi. Ta võib näida muretu ja kergemeelse tuulepeana. Ometi just see kergus teeb temast meeldiva suhtleja. Temaga rääkides pole vaja häält tõsta, vaid tuleb olla vaoshoitud ja leebe.

SKORPION

Foto: Shutterstock

Väike Skorpion on äärmuslik inimene, kes ei tunnista poolikuid vahendeid. Teda on raske vihale ajada, kuid veel raskem tagasi hoida. Kui see laps on midagi otsustanud, siis püüab ta kangekaelselt seda iga hinna eest teoks teha. Veenda, veel vähem hirmutada, on kasutu — Skorpion on väga sõltumatu. Ning see iseloomujoon ilmneb kas kangekaelsuses, järeleandmatuses või siis passiivses vastuhakus — igal juhul ei väldi laps võitlust.

Teda võluvad risk ning saladuslikud seiklused. Kui ta nendest ilma jätta, loob ta need endale ise ning hakkab meelsasti püstitatud barjääre ületama.

AMBUR

Foto: Shutterstock

Amburist lapse suurim soov on olla vaba. Ta on uljas romantik. Tema huvi ümbritseva elu vastu on nii suur, et seda ei saa peatada mitte mingisugused keelud. Ta vihkab kitsaid raame ning üksluisus väsitab teda.

Väike Ambur vajab suurt füüsilist aktiivsust ning on hea see siduda mingi lapsele vajalikuna tunduva eesmärgi või sihiga. Ambur on kindel oma jõus ning püüab igas asjas teha oma isiklikku valikut. Tal on tugevalt arenenud eneseväärikustunne.

Ambur on optimist — mis täna korda ei läinud, läheb kindlasti homme. Tal pole vaja laenata sihikindlust ega visadust. Mitte kunagi ei tohiks väikese Amburi õigusi piirata. Temaga suhtlemisel peab olema ääretult aus.

KALJUKITS

Foto: Shutterstock

Väike Kaljukits on alati tõsine ja rahulik. Tema teod on ettevaatlikud — ettenägelikus on temas äärmuslikult arenenud. Kaljukits näib lapsena isegi oma aastatest vanem. Alles täiskasvanuks saades veendub ta, et maailm ei olegi nii väga ohtlik. Sellele lapsele pole omane kergemeelseid tegusid teha.

Liigne tõsidus võib tekitada temas kalduvust pessimismile. Väikesel Kaljukitsel on hästi arenenud enesedistsipliin, sihid seab ta endale ise, lähtudes oma reaalsetest võimalustest.

VEEVALAJA

Foto:Scanpix/PantherMedia

Veevalajast järeltulija vanemad on pidevas hämmingus — mida kõike ta küll on võimeline välja mõtlema! Mudilane on tulvil kõikvõimalikke ideid ning need tema lapselikud ettevõtmised on äärmiselt originaalsed. Üldiselt on Veevalajat juba lapsena väga raske mõista. Tal on rikas sisemaailm. Kuid see on mõtete, mitte emotsioonide rikkus. Unistuste ning väljamõeldud ideaalide sobimatus elu proosaga võib lapse tihti raskesse olukorda asetada.

Täiskasvanuks saav Veevalaja on võimeline oma tahtejõuga ületama takistusi ning viletsust, kaotamata seejuures võitlustahet — ta pilk on tulevikku suunatud.

KALAD

Foto: Shutterstock

Kalade tähtkuju mudilane on täidetud rikkaliku fantaasia ning elava ettekujutusvõimega. Reeglina on sellel lapsel hästi arenenud ettetundmise võime, sealhulgas ohu ning inimeste vaenulikkuse tunnetamine. Mudilane on tundlik ning kergesti haavatav.

Ta elab fantaasiate maailmas ning tundub vähe sobivat reaalse eluga. Ometi on tema heatahtlikkus ning valmisolek eneseohverduseks need omadused, mis meelitavad ligi tugevama iseloomuga sõpru, kes kaitsevad väikest Kala igasuguste ebameeldivuste eest. Ta ei püüa olla “kõige parem” ning lubab aktiivsetel sõpradel oma initsiatiivi näidata.

Et aga järeltulijal oleks võimalus vältida pettumusi, jälgides energilisemaid ning justkui edukamaid eakaaslasi, peab tal olema võimalus oma unistuste ning loomingulise potentsiaali realiseerimiseks tema temperamendile sobivas sfääris.

Aga kui tahad teada, milline oled emana, siis emahoroskoopi loe SIIT