Sama hormoon aga hoiab meid ka teistest võimalikest partneritest eemale ja aitab nii säilitada suhtes truudust. Uuringu käigus manustati monogaamses suhtes olnud meestele oksütotsiini, mille järel hoidsid nad teiste naistega suuremat distantsi kui platseebo ravimit saanud ja vallalised mehed. Oksütotsiin aitab suurendada partneritevahelist lähedust ja edaspidi seda ka hoida.

Padjajutt
Pillow talk’i ehk padjajuttu võib kirjeldada kui avameelset voodivestlust pärast seksi. Pärast seksi on alati mõnus teineteise kaissu pugeda ja natuke juttu rääkida või magusalt uinuda. Enamasti on sel puhul tegu väga avameelse vestlusega, sest partnerid on end teineteise ees juba alasti võtnud ning kõige suuremat intiimsust jaganud. Täheldatud on ka, et vahekorrast orgasmi saanud naised räägivad ja avavad end pärast seksi rohkem kui mehed ja naised, kes ei saanud orgasmi. Samuti kipuvad naised oma kaaslast pärast seksi positiivsemas valguses nägema ja rohkem komplimente neile tegema. Avameelse vestluse jaoks ei ole füüsiline vahekord alati vajalik, vaid võib piisata ainuüksi alateadlikust valmisolekust seksile. Samas suurendab saladuste jagamine intiimsust, mis omakorda suurendab seksuaalset iha. Seega on need omavahel seotud ja mõjutavad teineteist.

Järelkuma
Seksuaalset järelkuma ehk inimesest õhkuvat rahulolu võib kirjeldada kui suuremat seksuaalset naudingut, mis jääb püsima veel pikaks ajaks pärast vahekorda. Mõne paari puhul võib järelkuma kesta veel isegi paar päeva pärast vahekorra toimumist. Boonusena pikale heaolutundele on need paarid ka üldiselt oma suhtega rohkem rahul. Teadlased arvavad, et pikk järelkuma aitab tugevdada partneritevahelist romantilist sidet ja vähendab petmise riski.


Sarnane ajutegevus

Nagu varem mainitud on ajus toodetav oksütotsiin seotud armastuse ja seksuaalse ihaga. Nende emotsioonide tundmise hetkel töötavad partnerite peas sarnased ajuosad ning mõnede teadlaste arvates kujuneb partnerite vahel siis veelgi sarnasusi. Uurides inimese närvisüsteemis teed armastuse ja seksuaalse ihani, on teadlased jõudnud järeldusele, et armastus kujuneb välja meeldivatest emotsioonidest ning seksuaalsetest ihadest ja nende täitumisest.

Ja nüüd vaata SIIA!

Allikas: psychologytoday.com