Colorado Boulderi ülikooli teadlased on kindlaks teinud, et lapsed, kes lõuna ajal ei maga, ei tunne mängust nii suurt mõnu kui need, kes magavad; nad on närvilised ning nende probleemide lahendamise võime on võrreldes uinakutegijatega madalam. Sama kehtib ka täiskasvanute kohta. Teadlased kinnitavad, et täiskasvanud, kes regulaarselt lõunauinakut teevad, on suurema õpivõimega ning nende mälu on parem.

Miks on uinak nii vajalik? Sest see värskendab aju, puhastades lühimälu ja tekitades ruumi uuele infole.

Kui kaua võiks lõunauinak kesta? Ekspertide arvates on 10-20 minutit värskendamiseks ja „energiapatareide“ laadimiseks täiesti piisav. Sellise lühikese uinaku puhul pole uni nii sügav kui pikema magamise korral ning sa oled pärast ärkamist kohe valmis jätkama oma päeva sealt, kus see pooleli jäi. Kui uinak kestab aga 30 minutit, pead arvestama, et ärgates võid end poole tunni vältel pisut uimasena tunda, sest su keha hakkas une ajal sügavama une faasi sisenema. Sama kehtib ka tunnise uinaku kohta, kuid boonuseks on see, et 60 minutit päevast magamist annab mälule eriti hea restardi. Pikemaid uinakuid – umbes 90 minutit – soovitatakse neile, kelle öine uni on lühikeseks jäänud. Ja kuna tegemist on ühe terve unetsükliga, parandab see oluliselt su emotsionaalset mälu ja loomingulisust.

Niisiis – lõunauinak on hea nii füüsisele kui vaimule ning sa peaksid uinaku tegema alati kui võimalik. Samas ei tohi öist uneaega ohverdada ega seda lühendada, lõunauinak on ööunele täienduseks.

Allikas: thinkinghumanity.com