LASTEAIALAPSED


  • Väikestele meeldivad õhtused une-eelsed jutustamised. Nii on lihtne luua traditsiooni, kus igaüks jagab 1-3 väikest mõtet või kogemust, mille eest ta tunneb tänu. Muide, laste jaoks saavad sinu enda väljendatud tänumõtted olla väga mõjukad, põnevad ja maailma avardavad.

  • Tähelepanu juhtimist tujutõstvatele ja tänuväärivatele pisiasjadele saab teha ka juhendatud keskendumisharjutusena, igaüks omaette ja pärast soovi korral avastusi jagades. Hea mugav on selleks kasutada audioharjutust, nii saad ka ise kaasa teha.

  • Võid vahel öelda oma lapsele lihtsalt: “Ma olen nii tänulik, et sa olemas oled ja et saame koos aega veeta.” Kui ta siis särama lööb, saad sina ka kindlasti ta suurest õnnetundest osa!

ALGKLASSILAPSED


  • Igapäevased traditsioonid on väga toetavad ka selles eas ning ühised tänuhetked võivad olla osaks jalutuskäikudest, õhtusöökidest või unekallidest. Püüa leida midagi, mida sa oma lapses toetada tahad ja too see esile (nt ma olen tõesti tänulik, et sa pärast mängu kohe asjad ilusti kokku panid).

  • Virisemise ja õiendamise kombest aitab välja tore mäng “Jah, aga…”, kus millegi negatiivse ütlemise järel peab alati väljendama ka midagi positiivset (vt pikemat kirjeldust siit)

  • Saad ära kasutada seda, et lapsed tahavad olla ninapidi nutivahendites. On päris hea, kui rahu ja tänutunnet toetavad keskendumisharjutused on igal hetkel Vaikuseminutite nutiäpis käepärast — ka siis, kui sind parasjagu juures ei ole. Need aitavad õppida oma tähelepanu juhtima ning toetavad tänu- ja õnnetunnet.


Nt 4. klassi tüdruk Emma kirjeldas harjutuste mõju nii: „Need teevad mind rahulikuks ning kui ma vahel unustan, et teised üritavad mind aidata/toetada, siis pärast Vaikuseminutite tegemist saan aru, et teised aitavad ja toetavadki mind. Need aitavad mõista ja hoolida.

TEISMELISED JA TÄISKASVANUD


  • Kui tahad mingi perioodi vältel pere fookust tänutundel hoida ning saada selleks iga päev uut inspiratsiooni, siis abiks on tänukalendrid või -väljakutsed. Ühe ingliskeelse leiad näiteks siit ning seinale silma rõõmustama sobib eestikeelne värvikas plakat 30-päevase tänulikkuse väljakutsega.

  • Suvine vabam olemine sobib ka selleks, et kaardistada iseenda seis — kuivõrd on Sul aega iseenda jaoks ja kui palju vajaksid seda tegelikult? Kas oskad olla hooliv ja tänulik ka iseenda suhtes? Kui soovid selle teemaga tegeleda, siis mitmeid olulisi tahke avab psühholoog Helena Väljaste artikkel ”Kuidas leida aega iseendale?”.

  • Üks tuntud ja tulemuslik meetod tänulikkuse kasvatamiseks on vastava päeviku pidamine (praktilise ingl k juhendi leiad näiteks siit).


Tänutunde suurim vaenlane on see, kui hüved ja võimalused tunduvad iseenesestmõistetavad. Tasub õppida kunsti, kuidas väärtustada “tavalisi asju” ka siis, kui me pole neist ilma jäänud. Näiteks võimalus kõndida, tantsida, hüpelda — näeme selgelt selle väärtuslikkust, kui näiteks jalg on kipsis. Aga muul ajal? Kas oskame tunda rõõmu puhtast õhust ja veest, laste tervisest või ka argisest võimalusest magada mõnusas voodis?

Jaga
Kommentaarid