1. Miks alati naine tüli üles võtab

Heteroseksuaalses suhtes algatavad 80% tülidest naised. Kuigi mehed kaebavad, et naised vinguvad, teevad naised virisedes olulise tähtsusega tööd – nad on suhteparandajad. Kui pole kedagi, kes mootoril kogu aeg silma peal hoiaks, siis kaua see ei kesta, toovad psühholoogid võrdluse autoremonditöökojaga. Tülid on tõelise läheduse tekkimiseks vajalikud. Kui asjadest ei räägita, siis lähedasemaks ei muututa.

Kuidas aga tüli tekitavad teemad lauale panna, on väga oluline. Kui esimesed kolm tüliminutit väga tuliselt kulgevad, siis enamasti probleemile lahendust ei leita. On täheldatud, et paarid, kes lahutavad, alustavad tüli tavaliselt palju negatiivsemalt ja kritiseerivamalt, kui need, kes kokku jäävad. Seega – alusta leebelt, ära ründa partnerit!

2. Pärast lapse sündi suhe muutub

Lapsevanem olla pole kerge. 67% protsenti paaridest tunneb pärast lapse sündi rahuolematuse kasvu ja seda kuni lapse kolme esimese eluaasta jooksul.

Kuidas aga osa paare pärast lapse ilmaletulekut harmooniliselt ja õnnelikult koos edasi elavad? Nad ei pea pidevalt lahinguid selle üle, kuidas vahetada mähkmeid ega nuta taga möödunud aegu. Nad on uue pereliikme üle õnnelikud ning töötavad suhte nimel koos, õlg-õla kõrval. Muidugi on ka neil laste kasvatamises eriarvamusi, kuid see ei tähenda, et ühel partneritest on alati õigus ja teisel mitte. Kui see, mida su partner teeb, ei ole ohtlik, siis avalda oma arvamust ja tõmbu tagasi.

3. Raha kulutamise harjumused

Igasugused sellised kommentaarid nagu „Oled sa hull või?! Me ei saa seda endale lubada!“ ei vii kuhugi. Rahal on sümboolne võim, selge see – enesehinnang, väärtushinnangud, kindlustunne.

Selle asemel, et mõelda „Kõik, mida sa soovid, on vaid raha laiaks lüüa!“, mõtle sügavalt järele, miks ta raha kulutab – võib olla sotsiaalse tunnustuse leidmiseks. Võibolla sisemise tühjusetunde täitmiseks? Too oma hinnangud ja hirmud kalevi alt välja ja püüdke tuleviku tarbeks mingi strateegia välja töötada.

4. Kui palju peaks koristama, et te mõlemad rahul oleksite

Nii mehed kui naised on oma seksuaaleluga rohkem rahul neis peredes, kus ka mees majapidamistöödes osaleb. Milline on paras ja õiglane hulk? See on paariti erinev. Kuid kui mees osaleb kodustes töödes torisemata ja ilma palumata, on kõik kõige paremas korras. Naine peaks ütlema, millist abi ta mehelt ootab ning hiljem, kui köök on koristatud, ka meest selle eest soojalt ja südamlikult tänama.

5. Miks me kunagi midagi koos ei tee?

Täislükitud kalendritega on kerge abielus olevast paarist majapidamise hooldamise meeskonnaks muutuda. Kuid tõsi on seegi, et kaks inimest on teineteisest alati vaid naeratuse kaugusel. Selle üle, kuidas üksteisele head kaaslased olla ja mõnusalt koos aega veeta, tasub alati tülitseda.

Kohtingud on toredad asjad, kui sageli raskesti teostatavad. Nautige iga päev väikeseid lähedusehetki, kasvõi selliseid asju nagu tere hommikust ütlemine ja head ööd soovimine, millegi julgustava ja sooja lausumine, kui partner kodust väljub, või iga päev ühe asja, mis sind tänulikuks teeb, väljaütlemine.

6. Kas me seksime täna või mitte?

Sel teemal tekkinud sõnelusi on raske mitte südamesse võtta. Kui üks tahab rohkem seksida kui teine, tunneb enamtahtja end tõrjutuna ja mittetahtja ärakasutatuna. Selle asemel, et vaielda, kas seksida või mitte, pane lauale mõte iseenesega tegelemisest. Masturbeerimine on niisuguses olukorras kõige turvalisem – vajadused on rahuldatud ning lahku ei minda.

7. Ämma etteteatamata külaskäigud

Kui su ämm end teie juurde pidevalt ise külla kutsub, tuleb sellele piirid seada. Ja seda peab tegema see kaasa, kelle emaga on tegemist. Viisakalt selgitades, et ämma abistamissoov on küll teretulnud, kuid sellisel määral ja ajal, mis ka abikaasadele sobib. Kui näiteks naine arvab-tunneb, et ämm on perekondlikus hierarhias mehe silmis naisest kõrgemal kohal, lahutus tulemata ei jää.

8. Kes peaks kasulastele ta toa koristamist meelde tuletama?

Sina ja su abikaasa valisite teineteist ise, eelmistest suhetest sündinud lapsed aga tulevad teiega kaasa. Kulub aega ja vaeva, enne kui nende usalduse ja armastuse pälvite. Ja segamini toa pärast laste peale karjumine teid sel teel kohe kindlasti edasi ei aita. Seega tuleb distsiplineerida n-ö kulisside taga. Kui sul on kasulastega probleem, aruta seda asja abikaasaga omavahel olles. Bioloogiline vanem peab vastutuse võtma ja probleemi lahendama. Kasuvanem saab teda vaid toetada.

9. Miks üldse tülitseda?

Pidasite just suuremat sorti sõneluse maha ja see polnud üldse meeldiv. Selle asemel, et tüli unustada, püüa hoopis aru saada, miks see tekkis. Arutage koos, mis läks valesti, mida kumbki tundis ning kuidas tulevikus selliseid plahvatusi vältida. Tegemist pole tüli taasalustamisega, vaid teineteisemõistmise leidmise ja koos edasi liikumisega.

Ärge kunagi taasalustage tüli! Selle asemel püüdke aru saada, milles seisnes tüli põhjus. Teadmine, miks teine ei teeb nii nagu ta tegi, muudab teid lähedasemaks.


Allikas: goodhousekeeping.com