Ameerika kasvatusteadusalaste raamatute autor Jennifer Seniori sõnul pole laste saamises liigi püsima jäämise seisukohalt midagi müstilist, kuid indiviidi seisukohalt on see suurim müsteerium, mida ette võiks kujutada. Nüüd ongi tuvastatud, et kõige õnnelikumad on need inimesed, kelle lapsed on "pesast välja lennanud" ning inimesed, kellel lapsed veel kodus, hindavad oma elukvaliteeti madalamaks ja esineb palju depressiooniilminguid.

Sellised tulemused selgusid uuringus, mille viisid läbi saksa teadlased, kes analüüsisid 55 000 kuni 50-aastase ja 16 erinevast Euroopa riigist pärit inimese vastuseid küsimustele, mis puudutasid vaimset tervist, heaolu- ja turvatunnet, pereelu ning sotsiaalseid suhteid. "Pole võimalik üheselt vastata küsimusele, kas lapsed toovad õnne. Sõltub täielikult sellest lastega elu etapist, milles parasjagu viibid," kommenteerib Heidelbergi ülikooli õppejõud Cristoph Becker, kes on üks uuringu eestvedajaid. Koos kolleegidega on ta jõudnud järeldusele, et järeltulijad, kes viibivad enamuse ajast eemal, nõudmata pidevat hoolt ja tähelepanu, pakuvad pelgalt oma olemasoluga vanematele stressirohketes olukordades rõõmu ning turvatunnet.

"Laste roll indiviidi sotsiaalse tugisambana muutub inimese hilisemates etappides erakordselt oluliseks," võtab Becker uuringu tulemused kokku. "Kui inimene saab vanemaks, on nö "oma inimeste" grupi olemasolu suisa kriitilise tähtusega. Olla abielus ja omada tugivõrgustikku, kellega muresid ja elutähtsaid otsuseid arutada, tagavad üldise heaolu- ja õnnetunde. Eemalolevad lapsed tagavad eluga rahuloleku muidugi ainult juhul, kui neil on oma vanematega head suhted," lisab ta.

Hiljuti Ameerika emade hulgas teostatud küsitlus jõudis saksa teadlaste uuringuga sarnasele järeldusele ning tuvastati koguni, et pesast välja lennanud tibude vanemad on kuni 6% suurema tõenäosusega õnnelikumad kui need, kellel lapsed ikka veel kodus. Nobeli preemia lauretaat, majandusteadlane Daniel Kahneman leidis, et näiteks Texase osariigis elavate emade jaoks oli laste eest hoolitsemine isegi koristamisest ebameeldivam. Lisaks selgus sünge asjaolu, et emad kipuvad isadest õnnetumad olema. Kõige täbaramas olukorras on üksikvanemad.

Jaga
Kommentaarid