Sa kuulad oma last

Head emad pigem kuulavad, kui räägivad. See tähendab, et nad tõesti võtavad aega, et oma lapse mõtteid kuulata. Nad kuulavad lapse hirmude ja unistuste kohta, nad kuulavad ka igapäevast jutuvada. Lapse jaoks on oluline teada, et ema kuulab ilma hinnangut andmata. See julgustab last väljendama oma sügavamaid emotsioone ja valmistab teda ette tulevikuväljakutsete vastuvõtmiseks. Ja see teeb ema õnnelikuks.

Sa oskad andestada

Ei saa olla õnne seal, kus pole andestamist. Lapsed ütlevad emadele õelaid asju, et nad vihkavad oma ema igavesti, et ema on vanaks jäänud ja ei oska süüa teha. Emad ütlevad lastele, et lähevad nende pärast hulluks ja muud sellist. Emad ja lapsed panevad üksteist piinlikku olukorda ja häbistavad hirmsal kombel. Seda tuleb ette ja sinna ei saa midagi parata. Aga armastavas peres andestatakse see kõik varem või hiljem. Ja kus on andestamine ja armastus, seal on õnn.

Sa suudad abi küsida

Ära tunne end niru emana, kui soovid aega enda jaoks. Kui tunned, et vajad abi lapsehoidmisel, et ennast laadida, siis selle aja leidmiseks abi küsimine on just see, mis su läbipõlemisest päästab. Lastega koosolemine on kordi rohkem nauditav, kui sa pole surmani väsinud. Siis teeb koosveedetud aeg õnnelikuks.

Sa suudad mitte sekkuda

Muidugi tahaks oma lapsele appi tormata kohe, kui kaaslane talle mänguplatsil liiva kaela kallab, kuid hea ema teab, millal ennast tagasi hoida, et anda lapsele võimalus ise olukorda lahendada. Ka õdede-vendade vaheliste tülide puhul ei ole vaja kohe vahele tormata, nad õpivad omavahel vaieldes konflikte lahendama. See teeb õnnelikuks, kui suudad jumala rollist tagasi tõmbuda ja näed, et lapsed kasvavad tasapisi iseseisvaks.

Sa oled oma lapse jaoks alati olemas

Laste jaoks on ülioluline teada, et ema on alati kõrval. Siis, kui on vaja puhuda peale marraskil põlvele ja ka siis, kui on vaja kellegi õlal nutta murtud südame pärast. See annab kindlustunde, et mis ka elus ei juhtuks, alati on keegi kes armastab. Ja see teeb õnnelikuks.

Sa ei pinguta heaks emaks olemisega üle

See, et oled hea ema, ei tähenda, et su laps sinust alati vaimustuses on. Ja sa ei püüagi lapsele pugeda, et sellist olukorda saavutada. Peresuhetesse on väikesed vastuolud programmeeritud ja sa ei hakka nende silumiseks oma lastele kõike lubama. Sa tead, et vastutustunde ja järjekindluse kasvatamiseks on vaja panna oma laps kodutöid tegema ja aiamaad rohima. See teeb õnnelikuks, kui näed, et laps suudab pingutada ja väljakutseid vastu võtta.

Sa usaldad iseennast

Hea ema usaldab iseennast ja oma otsuseid. Hea ema teab, et tema otsused on tehtud armastusega ja see annab talle julguse enda juurde kindlaks jääda. See enesekindlus ja usaldus kandub üle ka lapsele ja ka laps õpib ennast usaldama ja vanema-lapse suhet austama. See teeb õnnelikuks.

Sa ei nõua endalt täiuslikkust

Annad oma laste kasvatamisel endast parima ja ei pea end ebaõnnestunuks, kui mudilane koerakausist mõned krõbinad sööb. Pigem koos lapsega lauamängu mängida ja lobiseda, kui hullunult viimsetki tolmurulli taga ajada. Selleks, et õnnelik olla, ei pea elama täiuslikus kodus täiuslike reeglite järgi korraldatud pereelu. Piisab, kui koosolemist nautida. Ja see teebki õnnelikuks.