Traditsiooniline Tallinna jõuluturg avas tänavugi oma lava ja müügikioskid, et nii väikesed kui ka suured saaksid külastada Raekoja platsi muinasmaad. Keset platsi kõrgub kahar jõulupuu, mis püstitati esimest korda maailmas just siinsamas 1441. aastal. Tallinna jõuluturg vaimustab oma hubasuse, ajaloolise asukoha, viiesaja-aastaste majade ning pikkade traditsioonidega. Jõulupuu ümber moodustub tähekujuline turg, kust ei puudu ka oma tarekeses lapsi ootav jõuluvana.

Avatud: 16. novembrist 7. jaanuarini kell 10–20

Tartu jõululaat

Tartu Näituste messikeskuses (Kreutzwaldi 60) toimuval laadal kaubeldakse kootud, heegeldatud ja õmmeldud peakatete, sallide, villaste sokkide, susside ning käekottidega. Ei puudu küünlad, kaardid, ehted ja seebid. Kingikotti ja jõululauale rändavad kuivatatud puuviljad, marjad, seemned, terad ja pähklid, maitseained, kookos-, kakao- ja tervisetooted, mesi ja meesaadused, smuutid, mahlad ning palju muudki.

Avatud: 30. novembril kell 12–19, 1. detsembril kell 10–18 ning 2. detsembril kell 10–16

Riia, Läti

Riia vanalinna jõuluturud Doma väljakul, Esplanādel ja Līvu väljakul peibutavad külastajaid hõõgveini, röstitud mandlite ja piparkookide lõhnaga, samuti Läti käsitööga, sealhulgas looduslike vahaküünalde, villaste sokkide, mütside ja sallidega, keskkonnasõbralike puidust mänguasjade, kaltsunukkude, merevaigutoodete ja hõbeehetega – kõigega, mida läheb vaja lähedastele jõulukingituste tegemiseks.

Avatud: 1. detsembrist 6. jaanuarini kell 10–20

Vilnius, Leedu

Vilniuse suurim jõuluturg on sättinud end ümber hiiglasliku jõulupuu Katedraali väljakul. Külastajatele pakutakse taimeteed ja glögi, juustu, maiustusi ning kohalikke suveniire. Detsembri nädalavahetustel leiab kesklinnast teisigi jõuluturge, kus kohalikud oma käsitööd ning maiuseid müüvad.

Avatud: 1. detsembrist 7. jaanuarini

Helsingi, Soome

Vanhan Joulutori, Ylioppilastalo (Mannerheimintie 3)

Tegemist on pikkade traditsioonidega jõululaadaga, kus pakuvad läbi kahe korruse enda loomingut kohalikud käsitöö- ja disainihuvilised. Külastajad saavad meisterdada ja kaunistada piparkoogimajakese koju viimiseks.

Avatud: 15.–22. detsember; esmaspäevast reedeni kell 11–20, laupäeval ja pühapäeval kell 11–18

Helsingi, Soome

Tuomaan Markkinat, Senati väljak

Helsingi vanimat vabas õhus toimuvat jõuluturgu külastab igal advendiajal ligi 300 000 inimest. Silma rõõmustab käsitöö, keha saab kosutada söögi-joogiga, kingiks võib osta mett, juustu, kala, šokolaadi ja teisi hõrgutisi. Laste rõõmuks käib ringi joulupukki.

Avatud: 1.–22. detsember; esmaspäevast reedeni kell 11–20, laupäeval ja pühapäeval kell 10–19

Turu, Soome

Vanha Suurtori jõuluturg, Vanha Suurtori 3

Jõululaadal jagub vaatamist ja toimetamist kogu perele. Müügilette täidavad käsitöö ja jõulunäksid, aset leiavad muusika-, teatri- ja tsirkuseetendused, huvilised võivad vahetada ja osta kõikvõimalikke jõuluehteid. Mõistagi ootab oma majakeses ka joulupukki.

Avatud: nädalavahetustel; 1.–2. detsembril, 8.–9. detsembril ja 15.–16. detsembril kell 11–17.

Stockholm, Rootsi. Stortorget, Gamla stan

Kõige kuulsamal jõuluturul Stockholmi vanalinnas müüvad päkapikumütsides tegelased traditsioonilisi Rootsi maiuseid, suitsuvorsti, glögi ja põhjapõdraliha. Ei puudu ka kohalik käsitöö.

Avatud: 24. novembrist 23. detsembrini kell 11–18

Kraków, Poola

Krakówi jõululaat toimub 13. sajandist pärineval, sadade lambikeste valguses sädeleval turuväljakul, kus hoiavad ülevat meeleolu suur jõulupuu, koorimuusika ja hobukaarikusõidud.

Avatud: 30. novembrist 26. detsembrini

London, Inglismaa

Southbank Centre'i talvefestival rõõmustab fondüü, iglude, tulekahurite ja muinasjutulaternatega otse Thamesi jõe kaldal Hungerfordi silla juures. Külma aja soojendavaid sööke (raclette ja bratwurst) serveeritakse kõrvu Kreeka, Aasia ja India köögi paremate paladega. Kes armastab suuremat šopingumelu, seadku sammud Oxford Streetile.

Avatud: 18. novembrist 27. detsembrini

Firenze, Itaalia

Kõrvuti pisemate laatadega toretseb Firenze suurim jõuluturg Piazza Santa Croce'il. Saksa jõuluturgude traditsioone järgides pakutakse väikestes puukioskites käsitööd ja näkse, pisemat mööblit ning jõulukaunistusi nii kohalikelt kui ka kaugemalt tulnud kaupmeestelt.

Avatud: 29. novembrist 21. detsembrini

Nürnberg, Saksamaa. Christkindlesmarkt, Hauptmarkti väljak

Saksamaa vanima jõululaada traditsioonid ulatuvad juba 1530. aastasse ning praegugi leiab ajaloolise turuplatsi 180 müügiletilt põnevat uudistamist ja rõõmu, mida saadab pidulik muusika kooride ja puhkpilliorkestrite esituses. Maitsemeeli paitavad rummiga timmitud hõõgveini, röstitud mandlite ning vürtsikate piparkookide aroomid. Laste silmad löövad särama mängukarude, puslede ja keraamiliste küünlamajakeste küllust nähes.

Avatud: 30. novembrist 24. detsembrini

Mõnusat jõuluavastamist!
Jaga
Kommentaarid