Mis on hirmsaim, mis juhtuda saab? Oled endalt seda kindlasti küsinud. Negatiivne visualiseerimine oli stoitsismi üks peamisi tööriistu. Sest kui kujutad ette igasuguseid õudusi, mis kõik juhtuda võib, siis need halvad asjad, mis elus tegelikult juhtuvad, ei paistagi ettekujutatutega võrreldes nii koledad. Enamasti leiad, et sinu hirm ja ärevus on olnud asjatu.

Võta minut ja kujutle, et kaotad selle, mis sulle kõige enam korda läheb – näiteks perekonna ja sõbrad. Jah, see on hirmutav. Kuid sa hakkad neid ka rohkem hindama. Peaksid selliseid mõtteharjutusi tegema iga päev. See aitab mõista, kui õnnelik sa tegelikult oled ning kui palju sinu elus on sellist, mille eest tänulik olla.

Esmapilgul tundub halbadele asjadele mõtlemine suhteliselt morbiidne, kuid tegelikult on tegemist võimsa motivaatoriga.

Mis oleks … Stoitsistid hindasid rahulikkust ning vihastamine oli nende meelest ajaraiskamine. Mida teha, kui veri keema läheb ja lained üle pea kokku löövad? Sunni end naeratama! Ja alanda hääletooni, kõnni aeglasemalt. Seneca ütles, kui käitud rahulikult, siis rahunedki maha. Naerata, ja sa tunned end õnnelikumana, ütlevad kaasaegsed teadlased uuringutele toetudes.

Tee sellest preemia. Me tahame kõik ja kohe, soovitavalt juba eile. Sotsistid jalutasid külma ilmaga ilma riieteta ringi ning jätsid sageli söögikordi vahele, kuigi kõht oli tühi. Miks? Millestki loobumine sunnib sind lugu pidama sellest, mida elu sulle kingib, kuid mida enesestmõistetavaks pidama oled hakanud.

Võid proovida seda väga lihtsalt: ära joo mitu päeva kohvi, mida sa väga-väga armastad. Ning vaata, mis juhtub sinuga siis, kui sa seda endale taas lubad. Sa oled õnnelik! Mida rohkem sa oma tahtejõuga tööd teed, seda tugevamaks see saab.

Ebaõnnestumine on lubatud. Me kõik keerame vahel elus midagi nässu ning see on normaalne. Stoitsistid õpetasid oma õpilastele kõige selle kõrval, mida nad elus peaksid tegema, sedagi, mida teha siis, kui nad mingis asjas läbi kukuvad. Anna endale andeks, ütlesid nad. Ka kaasaegne teadus soovitab ebaõnnestumised eelkõige iseendale aga ka teistele andestada ja eluga edasi minna.

Liigne enesekriitilisus tõmbab motivatsiooni alla ning vähendab enesekontrolli. Kui tahad elus midagi senisest paremini teha, on täiesti okei vahel ka komistada. Kõik võtab aega ja sa õpid.