Külmkapp

Paljud meist koristavad kodu küll iganädalaselt, kuid kahjuks on enamasti selleks vaid tolmuimeja kasutamine ja kapipealsetelt asjade omale kohale tagasiasetamine. Mõne kuu tagant tasuks aga kindlasti üle vaadata ka külmik. Võib juhtuda, et sinna jäävad kogemata seisma ammu halvaks läinud toidud või on see ajapiku lihtsalt muutunud räpaseks.

Külmiku puhastamisel tuleks kindlasti ära visata aegunud toit ja seejärel välja võtta kõik riiulid ja sahtlid ning need puhtaks pesta. Pesemisel tasub kasutada ka äädikalahust, mis viib ära nii-öelda külmikuhaisu. Teine hea variant on kasutada pesemisel näiteks Fairyt, sest see eemaldab hõlpsalt igasuguse rasva.

Kui peres on mitu inimest ja külmikusse koguneb toitu, tasub külmik organiseerida nutikalt. Üheks heaks nipiks on näiteks plast- või klaaskarpide kasutamine. Eriti head on läbipaistvad anumad, sest uuringud on näidanud, et nähtaval olev toit tekitab rohkem isu, mistõttu läheb vähem toitu riknema. Samuti aitab plast- või klaaskarpide kasutamine ära hoida erinevate toitude maitsete ja lõhnade segunemise. Nii on iga toit või toiduaine omaette kaanega suletud karbis. Karbid võtavad ka oluliselt vähem ruumi. Teisisõnu ei ole mõttekas järelejäänud salatilõppu panna suure kausiga külmikuriiulile, mis võtab kaks kolmandikku ruumist ära, vaid panna hoopis väisesse karpi.

Mõned ideed:

Allikas: Pinterest.com

Allikas: pinterest.com

Vannituba

Vannituba on üks nendest ruumidest, kus võib tihti tulla ette probleem, et ühtäkki pole enam šampoonipudeleid ja kreemituube kuskile panna ning kõik kapipealsed ja nurgad on neid täis. Samuti teame ka kõik pilte moodsatest organiseeritud vannitubadest, mis on nii-öelda kataloogipildid. Tegelikult on päris lihtne aga selline endale ise luua, kui asjad mõistlikult ära paigutada.

Asjade paigutamisel kappidesse tasub aga silmas pidada, kas need on lihtsasti kättesaadavad. Kui laduda kõik tuubid ja pudelid lihtsalt üksteise järel vannitoakappi, siis on keeruline tagumisi hiljem kätte saada, mis võib närvi ajada või viia selleni, et hiljuti koristatud kapp on jälle segamini. Samas on aga igal ühel omad hügieenitooted, mida vaja läheb. Et kõik aga lihtsasti kättesaadav oleks ja eksiseeriks ülevaade asjadest, tasub võtta appi korvid või karbid.Allikas: Pinterest.com

Sarnaselt köögile on hea kasutada ka vannitoas karpe või korve. Paljudes kodusisustuspoodides müüakse erinevas suuruses ja nii tumedas kui ka heledas toonis punutud korve, mida saab väga hästi kasutada kapi organiseerimiseks. Kui jagada korvidesse erinevad hügieenitooted ära, saab iga kord võtta just selle korvi, milles soovitud asi on ja hoiduda kapi sassiajamisest. Kui aga pere peale on näiteks üks kapp, saab sorteerida asju ka nii, et igal pereliikmel on oma korv.

Kui vannitoas peaks olema sisseehitatud või lihtsalt suurema uksega kapp, siis on kindlasti kaval ära kasutada ka kapi ust. Näiteks saab sinna kinnitada riiulid, millesse hõlpsasti pisemaid pudeleid ja tarvikuid asetada.

Riidekapp

Riiete hoiustamine kipub tihti käest minema. Kapp on tihti kas segamini või on erinevad riided üksteise otsas hunnikus. See ei ole kindlasti aga hea, sest nii puudub ülevaade kõikidest riietest ja võibki tihti jääda mulje, et pole midagi selga panna või oleks just kui pooled asjad kadunud.

Üks esimesi asju garderoobi organiseerimisel on riidepuude olemasolu. Kõigil on kodus küll riidepuid, kuid ikka ja jälle kipub olema nii, et mitu riideeset on pandud ühe riidepuu peale. Seetõttu tasub osta riidepuid juurde ja pigem olgu neid alati mitu tükki üle kui puudu.

Kui asi puudutab sahtleid ja riiuleid, tulevad taas mängu vanad head korvid. Ka sahtleid annabAllikas: Pinterest.com korvikestega nii-öelda osadeks jagada. Niiviisi on lihtne ära jaotada erinevatesse korvidesse näiteks pesu, sokid, lipsud, jne. Samas kui peaks ette tulema ruuminappust, siis võib mõned riided vabalt kokku voltida ja neid hoopis riiulis hoida — t-särgid, teksad, kampsunid.

Jalatsite puhul on mõttekas kasutada riiulit, mitte koguda neid üksteise otsa või lihtsalt panna põrandale üksteise kõrvale. Jällegi puudub nii olemasolevatest jalanõudest ülevaade. Samuti tuleks riidekapp hoida pigem pooltühi kui pungil täis. Asjade vahel peab olema ruumi, muidu puudub jällegi riietest ülevaade ja kappi avades jääb just kui kokku surutud mulje. Kui ruumi on aga vähe ja riideid on palju, siis on hea idee kasutada vaakumkotte. Nendesse saab kergesti ära panna näiteks talve- või suveriided, imeda tolmuimejaga õhk välja ja siis asetada kuskile kappi. Esiteks säästab see oluliselt ruumi ja teiseks on riided suletud keskkonnas, mis tähendab, et putukad, tolm ja mustus ei riku neid.Allikas: Pinterest.com

Lisaks on ka riidekappide puhul hea nipp kasutada uksi. Sinna saab kinnitada näiteks korvid väiksemate asjade jaoks nagu päikseprillid, lipsud, ehted, kindad, mütsid ja sallid.


Köök

Köök on majapidamises ilmselt kõige tihedamini segamini minev koht. Eriti paistab segamini köök veel silma siis, kui elutuba ja köök on koos ühes ruumis. Korralagedus köögipindadel võib jätta isegi kogu elutoast segamini mulje.Allikas: Pinterest.com

Köögi puhul on organiseeritus aga eriti oluline, et söögitegemiseks vajalikud asjad oleksid kiirelt ja lihtsasti kättesaadavad. Kuna selliseid asju on aga tavaliselt väga palju erinevaid, tuleb rahulikult mõelda kappide paigutus läbi. Hea idee on taaskord kasutada plast- või klaaskarpe ja anumaid — nagu külmiku puhulgi -, et erinevad kuivained kapis organiseeritult ära paigutada. Plastist purkidel on klaasi ees eelis, sest need on kergemad. Poodides müüakse mitmeid stiilseid klaaspurke, ent need võivad koos kuivainetega kaaluda poole rohkem.

Potte-panne ja muid köögiriistu peaks olema täpselt vajaminev kogus. Nii on neid lihtne paigutada sahtlitesse ja kapidesse organiseeritult. Kindlasti tuleb tuttav ette olukord, kus mõnd suuremat sahtlit avades on seal selline segadus, et vajaliku poti leidmiseks tuleb kõigepealt mitu asja eest ära tõsta ja lõpuks saab kuskilt alt selle vajaliku anuma kätte. Selline segadus ajab aga inimese tihtipeale närvi. Niisiis tuleks köögisahtlid karmi pilguga ette võtta ja sorteerida välja kõik ebavajalik, saata see taaskasutusse või prügimäele ja alles jätta vaid see, mida tegelikult ka igapäevaselt vaja läheb. Allikas: Pinterest.com


Esik

Lastega peredel võib esikus valitseda kaos, sest jalatseid on nii palju ja need on igal pool. Muidugi võib igaüks hoida oma jalatseid kapis ja kogu valik ei peagi esikus nähtaval olema, kuid samas muutub ilmastik ja erinevatel jalatsitel on erinev otstarve. Niisiis on tihtilugu vajalik, et koheselt oleks saadaval mitu paari. Seetõttu on üks hea nipp kasutada hoopis tumedamas toonis riiulit. Võib-olla on see algupäraselt mõeldud raamatute või millegi muu jaoks. Keegi aga ei keela kasutada mööblit mitmekesiselt.

Allikas: Pinterest.com

Esiku riidekapi puhul peaks kehtima reegel, et seal on ainult need üleriided, mida hetkesel hooajal kantakse, sest ruum on piiratud ja samuti võiks ka külaliste tarbeks olla alati mõni vaba riidepuu. Näiteks suvel võiksid talvejoped olla igaühe isiklikus kapis või mõnes panipaigas. Ka eelmainitud vaakumkott on hea nipp riiete ruumisäästlikuks hoiustamiseks.

Kui majas või korteris on aga rohkem ruumi ja suur esik, võib igale lapsele tekitada ka nii-öelda oma nurga või ala. Nii püsivad riided ja jalanõud samuti organiseeritult ja saab vältida segadust, kus jope on kadunud ja tuleb hiljem teiste asjade vahelt ja alt välja. Samuti on hea, kui esikus on pink, millel saab soovi korral jalatsite jalgapanemisel istuda.

Allikas: Pinterest.com

Kodu korrastamine ja organiseerimine on paljustki kättevõtmise asi ja ei nõua alati suures koguses raha. Täiesti võimalik on majapidamine mingis osas ära organiseerida ka ilma rahata, kasutades juba olemasolevaid karpe ja mööbliesemeid, kuid lihtsalt teisiti.

Kuidas ise universaalne puhastusvahend teha, seda vaata SIIT!

Kõik pildid pärinevad veebilehelt pinterest.com.